Čović: Podići odnose s Rusijom na viši nivo

Čović: Podići odnose s Rusijom na viši nivo


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je danas u Moskvi na sastanku sa predsjednikom Savjeta Federacije Valentinom Matvijenko da se BiH nada uspostavljanju bliske saradnje s Rusijom i podizanju bilateralnih odnosa na viši nivo.

“Želio bih da ovaj sastanak omogući da naše odnose podignemo na potpuno drugačiji, viši nivo, ali i da pomognemo našim izvršnim vlastima da uspostave konkretniju komunikaciju i saradnju”, rekao je Čović.

Čović je podsjetio da je Matvijenkova predvodila rusku delegaciju u posjeti BiH u aprilu 2018. godine, kada su u BiH održani parlamentarni izbori, prenosi TASS.

“Od tada pokušavamo ojačati vlast u parlamentarnim tijelima. Tek prošle godine uspjeli smo formirati Savjet ministara i tek tada je Parlamentarna skupština BiH počela u potpunosti da radi”, rekao je Čović i dodao da je sada moguća uspješna interparlamentarna saradnja.

Čović je ocijenio da je saradnja parlamenata dviju zemalja primjer za sve i napomenuo da postoji dobar potencijal za jačanje bilateralnih odnosa.

“Vjerujem da ćemo uskoro moći da proširimo mogućnosti saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, nauke, ekonomije”, rekao je Čović.

On je naveo da u BiH očekuju posjetu Matvijenkove u maju na zasjedanju Asocijacije evropskih senata.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija