Čović poručio: “Najsretniji bih bio da imamo jednog predsjednika”

Kazao je i da dok je on sjedio u Predsjedništvu, “sve odluke su donosene jednoglasno”, te istakao kako svi moramo poštovati jedni druge.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ovih dana sastanke s liderima SDA i SNSD-a, te istakao da je od ranije dogovorio radni ručak kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada su se sreli u Ljubljani. Čović je izjavio i da će večeras ići na večeru sa Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom američkog State Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, a kazao je da će prisustvovati i Milorad Dodik.

“Konstitutivnost je ustavna kategorija, o njoj se ne raspravlja. Treba osigurati legitimno predstavljanje gdje to Ustav traži, ništa više od toga. A taj balans između građanskog i etničkog već ima u Ustavu“, izjavio je Čović, piše N1.

Kazao je i da dok je on sjedio u Predsjedništvu, “sve odluke su donosene jednoglasno”, te istakao kako svi moramo poštovati jedni druge.

“Ne možemo rješavati odvojeno Predsjedništvo i Dom naroda, ko god to misli vara se. To je cjelina. To je toliko malo što tražimo, da hrvatski narod može izabrati svoje predstavnike“, naglasio je.

Poručio je i da želi pojašnjenje pitanja ukidanja prefiksa (srpski, bošnjački, hrvatski).

“Možda su htjeli reći da brišemo etničku odrednicu. I šta onda? Imat ćemo tri člana Predsjedništva i kome će se oni obraćati. Ljudi koji vole koncept građanskog, hajdemo napraviti dvije federalne jedinice i riješili smo problem, ali za to treba konsenzus“, naveo je Čović.

Upitao je i zar možemo biti podjeljeniji nego što smo sada.

“Mi smo na vrhu krize, dalji korak je sunovrat. I kad predlažem da imamo dvije federalne jedinice u Federaciji umjesto 11, ja mislim da je spašavamo. Imamo dvjesto institucija kroz sistem organiziranja. Dvije jedinice su podjela, ali manja nego ova koju imamo“, rekao je.

Naglasio je i da bi on bio najsretniji da imamo jednog predsjednika, jednog predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjedavajućeg Paralmenta i da se rotiraju.

Govorio je i o partnerstvu s Miloradom Dodikom.

“Nemojte miješati prijateljstvo, to nema veze s partnerstvom. Ja nemam problem reći da je separatizam isto što i unitarizam, rekao sam to i Dodiku i Izetbegoviću, a crvene linije su odavno ovdje pređene“, naveo je lider HDZ-a BiH.

“Šta smo dobili izborom dva bošnjačka člana Predsjedništva, koliko god se neko ljutio na to? Dobili smo da Željko Komšić, kome piše na vratima kabineta hrvatski član, kaže Palmer zastupa hrvatske interese. Šta smo dobili? Jesmo li pokrenuli neke procese, na samom smo dnu kada govorimo o evropskom putu“, komentarisao je.

Podsjetimo, u okviru redovne rotacije, od danas funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine preuzima upravo Dragan Čović.

U narednih osam mjeseci funkciju prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH obavljat će Nikola Špirić (SNSD), dok će funkciju drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH obavljati Bakir Izetbegović (SDA), saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79