– Čović poručio: “Neka SDA ponudi imena tri ministra, završavamo Vladu FBiH”

– Čović poručio: “Neka SDA ponudi imena tri ministra, završavamo Vladu FBiH”


Kako je dodao, sporazum iz Mostara je javan i transparentan, i njime se rješava pitanje izmjena Izbornog zakona u skladu sa “legitimnim predstavljanjem konstitutivnih naroda”, kao i u skladu sa presudama Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava.

Govoreći o pregovorima o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u emisiji Pressing televizije N1 je rekao da lider SDA Bakir Izetbegović odbija sprovesti sporazum koji je potpisao u Mostaru, a tiče se, kako je kazao, legitimnog predstavljanja.

Kako je dodao, sporazum iz Mostara je javan i transparentan, i njime se rješava pitanje izmjena Izbornog zakona u skladu sa “legitimnim predstavljanjem konstitutivnih naroda”, kao i u skladu sa presudama Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava

“Šta ja imam pričati? Sporazum je javan, transparentan. Potpisan je pred svjedocima iz međunarodne zajednice, OHR-a, OSCE-a, Delegacije EU, američkog i britanskog veleposlanstva. Dva dokumenta su potpisana, jedan za Mostar, drugi za Izborni zakon. U članku kojim se definiraju principi za Izborni zakon vrlo precizno se govori o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda”, rekao je Čović za N1.

N1: I kako sad Izetbegović uvlači druge u to? Konaković i Radončić su prisustvovali pregovorima u Neumu. Mi o tim pregovorima, gospodine Čoviću, znamo samo iz press-konferencija. Možete li nam otkriti o čemu se tu stvarno pričalo? Za šta ste se zalagali?

Čović: Konakovića i Radončića u ovo ne treba uvlačiti, ljudi su se uključili na samom kraju. Dali su doprinos na sjednici. Sve drugo je radio SDA i HDZ zajedno sa američkom i evropskom administracijom. Dogovorili smo se da ćemo tri mjeseca nakon sporazuma u Mostaru početi praviti koncept Izbornog zakona. Kolega Izetbegović je svaki put kazao da još nije vrijeme, stići ćemo, ne može se to preko noći. To je ta neiskrenost. Vjerovatno je tražio krivca.

N1: Šta ste vi tražili?

Čović: Da se riješi pitanje legitimnog predstavljanja hrvatskog konstitutivnog naroda.

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija