Čović: Poštujte odluke KO i vrha stranke

Vrh HDZ-a BiH pozvao je zastupnike te stranke u Skupštini Livanjskog kantona da prestanu s aktivnostima koje nisu usaglašene s Kantonalnim odborom HDZ-a BiH Livanjskog kantona.

U saopćenju se navodi kako svi članovi Kluba HDZ-a BiH u Skupštini LK moraju djelovati jedinstveno bez obzira iz koje općinske organizacije dolazili te da se sve odluke koje se tiču uspostave vlasti u tom kantonu moraju donijeti u Kantonalnom odboru stranke i uz saglasnost Predsjedništva HDZ-a BiH.

U slučaju nepoštivanja navedenih zaključaka pojedinci i stranačke organizacije bit će sankcionirani, dodaje se u saopćenju koje potpisuje predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Do sukoba unutar HDZ-a u LK došlo je prilikom izbora mandatara za sastav nove Kantonalne vlade.

Kantonalni odbor HDZ-a Livno kandidirao je za tu poziciju aktuelnog predsjednika Vlade LK i predsjednika Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno Ivana Jozića.

Međutim, šest skupštinskih zastupnika HDZ-a BiH koji dolaze iz tomislavgradske organizacije HDZ-a BiH, koji imaju većinu u Klubu HDZ-a BiH i Klubu hrvatskih zastupnika, ignorirali su tu odluku te su u skupštinsku proceduru uputili kandidaturu Ivana Vukadina, aktuelnog načelnika općine Tomislavgrad.

Također, šest spomenutih zastupnika na vanrednoj sjednici Skupštine Livanjskog kantona inicirali su smjenu članova Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres iz hrvatskog naroda koji imaju povjerenje predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno i direktora “Hercegbosanskih šuma” Branka Ivković. To su obrazložili lošim poslovanjem koje je rezultiralo višemilionskim gubicima tog najvećeg javnog preduzeća u LK.

Ivković je te navode odbacio, ustvrdivši kako pojedinci preko Skupštine LK žele ovladati šumskim resursima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79