Čović protiv raspoređivanja migranata po cijeloj BiH: To ne dolazi u obzir

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da je sinoćnji razgovor s američkim ambasadorom Ericom Nelsonom bio ugodan i konstruktivan, te da je tom prigodom otvoreno mnogo pitanja i napravljen presjek onoga što je urađeno u prošloj godini, s posebnim osvrtom na provedbu lokalnih izbora, rad CIK-a BiH i izbore u Mostaru.

Tokom susreta, kaže, razgovarano je i o drugim temama, kao što je migrantska kriza.

“Ja sam poseban naglasak stavio na sigurnosnu i političku dimenziju problema. Mi moramo u potpunosti poštivati zakone BiH, odnosno da migrant gdje uđe u BiH bude evidentiran, tu stacioniran i prema njemu da se postupa po zakonima BiH, a ne da ih puštamo da se slobodno kreću po državi i da ne znamo tko su uopće te osobe. Mi smo spremni u državnim institucijama uraditi sve što treba, izdvojiti i potrebna sredstva, ako treba promijeniti i neke zakone, ali ne da se migranti raspoređuju po cijelom teritoriju BiH. To ne dolazi u obzir, kazao je Čović.

Govoreći o sutrašnjem susretu s predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem, Čović kaže da je njemu već ranije i to u par navrata dostavio prijedloge hrvatske strane za izmjene Izbornog zakona.

“Očekujem prijateljski razgovor u kojem ćemo dogovoriti kojom dinamikom da idemo kako ne bismo trošili vrijeme bespotrebno. Februar i mart su vrijeme kada trebamo staviti na stol i dogovoriti većinu stvari, a onda da to prenesemo i na parlamentarne komisije, jer je ovo nešto što se ne tiče samo ove dvije stranke, nego svih, naglasio je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79