Čović: Trojka se složila da Bošnjaci ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Čović: Trojka se složila da Bošnjaci ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH


Predstavnici vlasti na državnom nivou danas su održali sastanak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a teme su bile tri zakona od kojih zavisi otvaranje pregovora sa EU i tehničke izmjene Izbornog zakona.

Kada je u pitanju Izborni zakon, lider HDZ-a Dragan Čović je kazao kako se govorilo i o tehničkim izmjenama, ali i o izboru člana Predsjedništva.

“To nisu sveobuhvatne izmjene jer bi sveobuhvatne značile puno drugih stvari koje se mogu uraditi ako izmijenimo Ustav. Mi insistiramo da se riješi pitanje izbora članova Predsjedništva. Model koji smo ponudili prije 15-ak dana u Mostaru prijateljima iz “Trojke” po meni i po njima je bio korektan, prihvatljiv. Želimo to cjelovito napraviti, ali za odluke suda u Strazburu treba izmjena Ustava, a pošto je nema, onda da napravimo ovakvu izmjenu za naredne izbore. Ne može se više desiti nikad da bošnjački narod bira hrvatskom člana Predsjedništva i tu se svi slažemo”, poručio je Čović.

Trojka, SNSD i HDZ dogovorili radne grupe za zakone, imat ćemo i izmjene pri odabiru članova Predsjedništva BiH?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija