Čović: Vlast u BiH ćemo formirati u idućih 45 dana

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Zagrebu, nakon koordinacije svoje stranke s HDZ-om Hrvatske, rekao kako je uvjeren da proces formiranja vlasti u BiH neće trajati duže od 45 dana.

HDZ BiH i HDZ u petak su u Zagrebu održali sastanak resorne koordinacije, nakon kojeg su izjave medijima dali Čović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

– Ja sam uvjeren da ćemo u ne duže od 45 dana završiti ovaj proces i ne očekujem baš bilo kakve probleme – rekao je Čović dva dana nakon objave konačnih rezultata izbora u BiH.

Kako da se dođe do cilja
Predsjednik HDZ-a BiH rekao je kako početkom idućeg dana kreću intenzivni razgovori s drugim strankama iako su se već odvili oni neformalni, “izvan svjetla javnosti”.

Čović je u Zagrebu uputio HDZ kojom će dinamikom ići ti pregovori te kako da se dođe do “cilja da je ove godine uspostavljena sva izvršna vlast”, uz usvojena programska načela funkcioniranja za iduće četiri godine, ali i proračuna.

HDZ BiH želi da se prvo dogovori sustav funkcioniranja vlade Federacije, “načela na kojima će raditi”, a da se potom dogovaraju resori.

Još više približiti BiH Hrvatskoj
Čović je zahvalio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, “bez kojega teško da bismo bili ponosni na rezultate izbora”. Grlić Radman kazao je kako je za stjecanje kandidacijskog statusa za Europsku uniju za BiH važno “što prije moguće” formirati vlast kako bi institucije te zemlje funkcionirale.

HDZ i HDZ BiH resornu koordinaciju održavaju šest godina, radeći na usklađivanju “praktički svih područja života hrvatskog naroda BiH” kroz institucije zakonodavne i izvršne vlasti, rekao je Čović.

Ministar je rekao kako ta koordinacija želi “još više približiti BiH Hrvatskoj” te ostvariti njen kandidacijski status.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79