Čović vrijeđa inteligenciju ljudi, ne morate biti u HDZ-u, niti ste morali biti u HVO-u da bi bili legitiman Hrvat

Lider SDA Bakir Izetbegović govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, rekao je da nije za legitimno predstavljanje kako to želi HDZ.

Izetbegović je poručio da niko nema pravo volju manjine nametati volji većine, kako to radi HDZ u FBiH. Istakao je da Čović pomalo vrijeđa inteligenciju ljudi, a oni se počinju navikavati na to. Također, pojasnio je šta za njega znači “legitimno predstavljanje” kako to stoji u Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine.

Insistiranje na legitimnom predstavljanju bi odnijelo u dalje podjele u BiH, saopćeno je ranije iz Vlade Njemačke. Kako komentira ovo i kako to može utjecati na pregovore sa HDZ oko izmjena Izbornog zakona?

– Može pojačati poziciju nas koji nismo za legitimno predstavljanje kako to predstavlja HDZ. Šta znači legitimno predstavljanje? To je zakonsko, u skladu sa Ustavom i zakonom BIH. Recimo, Komšić je legitimno izabran Hrvat. Ne morate biti u HDZ-u, niti ste morali biti u HVO-u, kako oni smatraju, da biste bili legitimni predstavnik – izjavio je Izetbegović.

SDA je, naglasio je on, za legitimno predstavljanje u smislu kako je to objasnio.

– S tim da predstavnici svih konstitutivnih naroda imaju pravo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, u skladu sa Ustavom BiH i FBiH. Mi tražimo da se uklone asimetrije u nadležnostima Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH, na način da Dom naroda prestane da koči, guši demokratiju i nameće volju manjine volji većine – kazao je Izetbegović za N1.

Iz HDZ-a je ranije poručeno da je licemjeran stav SDA.

– Ustav BiH kaže da svaki od konstitutivnih naroda ima pravo na predstavnike i pravo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. To je sve. Nemate pravo da volju manjine nametati volji većine i obesmišljavati parlamentarnu demokratiju. Gdje HDZ nameće šta hoće, koči gdje hoće. Pri tome tvrdi da je diskriminiran. Faktički, svjedoci smo da nam ne daju formirati vladu – istakao je lider SDA.

Čović je ranije na upit zašto nema Vlade FBiH i vlasti u HNK rekao da nema partnera. Bakir Izetbegović je odgovorio na ovo riječima:

– Neka ga nađe. Ako mi nismo partneri, široko mu polje. SDA, DF, SD, HDZ ako hoće je 56 glasova. Čović pomalo vrijeđa inteligenciju ljudi i oni se počnu navikavati da se on ovako ponaša. Da nam ne da popuniti Ustavni sud, novu Vladu FBiH, da tvrde da su obespravljeni. Dominaciju ima – rekao je Izetbegović.

HDZ još kaže da su stavovi “tu negdje” i “u SDA su svjesni važnosti legitimnog predstavljanja”?

– To sam objasnio. Kako je Ustav i zakon definisao. HDZ traži da se izmjeni Ustav i zakon, koji će njima omogućiti da većina ne bira manjini predstavnike. O tome se može razgovarati. Mi tražimo da manjina ne nameće volju većini, kako sam obrazložio, u Parlamentu FBiH – pojasnio je.

– HDZ traži samo tvrdo, nema hrabrosti da napravi kompromis, da nešto da – da bi nešto dobio. To je problem. Imali smo Fuleov model, zašto ga nije prihvatio? Tražio je nešto više i nije bilo dovoljno hrabrosti. To je nedovoljno snažna politika. Snažna politika traži kompromis i ide naprijed – istakao je predsjednik SDA dodajući:

– Čović i HDZ ako žele nešto da urade, neka ispostave svoj zahtjev. Mi ćemo ispostaviti naš. I ta se stvar da riješiti. Fuleov model je odgovarao HDZ-u, nisu ga prihvatili.

Juni se često spominje kao neka vrsta roka za izmjene Izbornog zakona.

– Nisam postavio nikakav rok. To je Čović kazao, ne znam šta planira raditi iza juna. Formirali smo interresornu grupu, ona će nastaviti raditi svoj posao. Ovo je reduciran i iščašen model koji ide ljudima na nerve. Ne mogu dvojica lidera sjesti i dogovarati sudbinu čitavog naroda. Gdje trebaju učestvovati predstavnici svih stranaka, pozicije, opozicije. To je uključeno sve u interresornu grupu, koja će početi sa radom i biti poduprta rješenjima koja će donositi lideri. Ako Čović želi da nešto uradimo – neka izađe u susret ovome što nudimo. Da odvežemo čvor i pustimo grupu da razradi te stvari . zaključio je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79