Čović: Za nas je vitalno legitimno predstavljanje, a za SNSD strane sudije

 

U Mostaru je održana dvodnevno zasjedanje HDZ-a na kojem se, kako je rekao predsjednik ove stranke Dragan Čović, raspravljalo o aktuelnim pitanjima u zemlji i samoj stranci.

Dragan Čović je kazao da je klauzura ciljano održana 12 mjeseci prije lokalnih izbora te da na taj način promišljaju svoju politiku.

“Prvi današnji panel je bio posvećen evropskim integracijama. Temeljito smo prošli sve što radimo u Bosni i Hercegovini kako bismo dobili zeleno svjetlo od Evropske unije za pregovore. Drugi panel je bio posvećen unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine, a treći predstojećim lokalnim izborima, kao i izborima u Hrvatskoj”, rekao je.

On je poručio da su sastanci bili vrlo sadržajni, poučni te da vjeruje da u narednih 12 mjeseci kao HDZ zajedno sa partnerima pokaže dobre rezultate.

“Klauzura je i danas motivirala više od 300 ljudi da budemo ovdje”, rekao je.

On se osvrnuo i na sastanak sa Johannom Sattlerom te je poručio da je sa njim razgovarao o tome da su mnoge stvari su bile privremeno usporene, ali da zahvaljujući jačem angažovanju neće biti blokada.

Poručio je i da se nada da će učiniti sve da do kraja godine svih 14 prioriteta bude ispunjeno, ali da postoje određene poteškoće i neslaganja u pojedinim pitanjima.

“Radit ćemo na tome da sve što smo stavili na sto u Mostaru privedemo kraju. Teže pitanje je Ustavnog suda BiH. Za nas je vitalno legitimno predstavljanje i bit će teže to da se to riješi. Drugo vitalno pitanje koje potencira SNSD je pitanje stranih sudija. Morat će se staviti na sto. Ja ću zajedno sa svojim kolegama u HDZ učitiniti sve da do kraja godine sve bude završeno. Siguran sam da ćemo dobiti sve što smo planirali”, rekao je.

Čović se dotakao i teme jedinstvene policijske uniforme te je kazao da je tu došlo do dezinformacija.

“Imamo neusklađenost informacija. Vrlo jasan je stav. Vlada je donosila odluku o materijalu i boji, ne o obilježjima. Nadležnosti su precizno postavljene”, rekao je.

On je govorio i o radu i funkcioniranju HDZ-a te o tome da li u stranci postoje određena neslaganja i problemi te o radu federalnih i državnih institucija.

“Svaka obitelj pa i HDZ ima puno toga oko čega treba raspravljati. Mislim da solidno funkcionira s obzirom kako je sastavljena. Činjenica je da vlada zasjeda i donosi odluke, ali moramo parlament ubrzati. Kad je u pitanju razina BiH malo je složenije. Mislim da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto napravila iskorak koji svako mora vidjeti. Redovna zasjedanja, hiljade tačaka na dnevnom redu, potenciranje 14 prioriteta. Postoje različiti stavovi, ali do zadnjeg trenutka moramo biti strpljivi. Moramo razgovarati sa partnerima u vlasti, otvoriti prostor opoziciji. Posao se mora završavati. Situacija bi mogla biti bolja”, zaključio je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79