Čovićev prijatelj Dodik nema ništa protiv da se održe izbori ove godine

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s američkim zvaničnicima Karen Donfired i Gabrielom Eskobarom kazao je da je među temama sastanka bio i visoki predstavnik i prisustvo EUFOR.

Protiv sam operacija EUFOR-a u kojoj vojnici kruže po BiH i dolaze pred vrtiće i škole

 

On je istakao da je navedeno i da se izbori ove godine moraju sprovesti.

– Nemam ništa protiv, moja partija je spremna – dodao je.

Dok je njegov partner Čović drugačijeg razmišljanja.

Nakon sjednice, obratio se Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i HNS-a i tvrdi kako ne odustaje od legitimnog predstavljanja.

“Dali smo šansu u hitnoj proceduri da damo priliku da izbjegnemo neregularnosti i nelegitmni izbor članova. Mi nažalost ne mijenjamo Ustav BiH, jer nismo dobili saglasnost.

Ako pogledate izborne listiće, isto ovo povjerenstvo, vidjet ćete na listi 701 vidjet ćete da se bira Bošnjački član Predsjedništva BiH, pa na 702 stranici birate hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, istakao je Čović i naglasio da ne može biti vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

Čović tvrdi kako su se intenzivno dvije godine vodile rasprave oko izbornog zakona, ustvrdio je da su se trudili dvije godine i predlagali rješenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ponovo je optužio SDA da je izigrala sporazum iz Mostara koji se tiče legitimnog predstavljanja.

Naglasio je da će o samom zakonu, procedurama i sadržaju izbornog zakona govoriti kad on prođe u Domu naroda.

Dragan Čović: Ne odustajem i ponavljam, ne postoje uslovi da se izbori održe

“Tražimo mogućnost da ovo pitanje zadržimo u fokusu. Ne postoje formalno-pravne mogućnosti da se izbori održe”, podcrtao je Čović, istakao kako ne odustaju i spomenuo i Neum da nije bilo uplitanja međunarodne zajednice riješila bi se politička kriza.

U tom kontekstu, poručio je međunarodnoj zajednici: “Ako nam ne možete pomoći, ne odmažite nam.”

“Mi smo govorili kako legitimno riješiti predstavljanje hrvatskog naroda. Moj zadatak kao predstavnik hrvatskog naroda je to, da zaštitimo hrvatski narod, da zaštitimo hrvatski narod od majorizacije u Federaciji, jer ako bi se održali ovakvi izbori, ne samo da Bošnjaci biraju dva člana, već bi birali i po deset delegata”, tvrdi Čović i ističe kako mu je žao što je situacija ovakva, ali neće odustati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79