Čovićev “rival” iznenadio rezonovanjem: Cvitanoviću veći problem bošnjački političari od Dodika

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović davno je skrenuo putanju političke stranke koju predvodi i otišao u zagrljaj Dragana Čovića (HDZ) čime je gotovo obesmišljena opozicija u hrvatskom bloku i skoro homogenizirana politika kroz Hrvatski narodni sabor (HNS) na čijem čelu je – Dragan Čović.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju u BiH, Cvitanović je ponovo neugodno iznenadio reznovanjem kazavši sljedeće:

“Nama je najmanje odgovoran srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, jer je on u ovom trenutku posve sigurno spreman da podrži izmjene Izbornog zakona kojima bi se garantovalo legitimno političko predstavljanje bez preglasavanja Hrvata, što je na tragu Dejtona”, rekao je Cvitanović za Večernji list.

Iako se pretpostavlja da Cvitanović kao ozbiljan političar prati kompletnu političku scenu, nije najjasnije kako lidera SNSD-a vidi za najmanji problem ukoliko Dodik, na što upozoravaju mnogi u BiH, regionu, Evropi i Americi – radi na razbijanju Bosne i Hercegovine. U ovom trenutku nećemo ni razmišljati o tome da je Cvitanović toliko uskogrudan pa mu je važnija reforma jednog zakona od opstanka države Bosne i Hercegovine.

No očito da su Cvitanoviću veći problem bošnjački politički predstavnici koji nisu pristali na sve želje HDZ-a za izmjenu izbornog zakonodavstva. Ipak ističe da bošnjačka strana ima priliku da odustane od prakse nametanja člana Predsjedništva i delegata u Dom naroda FBiH, što bi, kaže Cvitanović, jedino moglo voditi relaksiranju odnosa dva naroda.

Cvitanović je istakao da je za Hrvate sada važno da se stabilizuju odnosi u BiH te da se jasno pokaže ko je spreman da podrži izmjene Izbornog zakona i učini da hrvatski narod bude politički ravnopravan sa ostala dva naroda.

Podsjetit ćemo da nekadašanja državna parlamentarka Diana Zelenika prije godinu dana napustila HDZ 1990 nezadovoljna vodstvom stranke na čelu sa Cvitanovićem koji je svezao zastave sa Čovićem i tako, smatraju mnogi, izdao Devedesetku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79