Čovićeva najava usvajanja Izbornog zakona ostala neispunjena

Unatoč ranim obećanjima predsjednika HDZ-a Dragana Čovića o brzom usvajanju Izbornog zakona BiH, taj proces još uvijek stagnira.

Čović je bio optimističan nakon sastanka državnih partnera održanog 17. aprila u Istočnom Sarajevu, naglašavajući značaj zakona za rješavanje tekućih problema u funkcioniranju zemlje.

“Čini mi se da je rješenje u tome da do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvojimo Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Time bi riješili većinu problema koje danas imamo u našem normalnom funkcionisanju”, izjavio je tada Čović.

Međutim, zakon nije ušao u parlamentarnu proceduru do predviđenog datuma, 26. aprila, niti je bio tema na sjednici Vijeća ministara, suprotno Čovićevoj najavi. Umjesto toga, Čović je spomenuo da je vidio prijedlog izmjena koje je pripremila koalicija Trojka, ali da će se u proceduri naći HDZ-ov prijedlog.

Centralna izborna komisija BiH treba donijeti odluku o raspisivanju Lokalnih izbora za 2024. godinu na svojoj sljedećoj sjednici. Očekuje se da će izbori uključiti izmjene koje je uveo visoki predstavnik Christian Schmidt, uključujući pravila koja su već na snazi kao što su elektronsko brojanje glasačkih listića i rekonstrukcija biračkih odbora prema preporukama ODIHR-a.

Situacija se dodatno komplicira nakon upozorenja Schmidta da novi zakon ne smije smanjivati standarde preporučene od strane OSCE/ODIHR i da se nadležnosti Centralne izborne komisije BiH ne mogu dovesti u pitanje, što je utjecalo na to da lideri vladajuće koalicije privremeno odustanu od svojih planova o promjenama zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79