COVID mobilni timovi počeli sa radom: Evo kako izgleda procedura glasanja

Izbori 2020. godine su specifični i po tome što će veliki broj građana glasati putem COVID mobilnih timova.

Nakon što su preuzeli adrese građana koje moraju posjetiti, mobilni timovi uputili su se na zadatke. Kako su naveli u izjavi komisija od tri člana posjetit će birače koji su zaraženi, piše Klix.ba.

“Birački odbor čini tročlana komisija. Predsjednik i dva člana koji će biti maksimalno zaštićeni. Ići ćemo na vrata ljudima koji su zaraženi koronavirusom kao i onima koji su u izolaciji te su dostavili nalaze da su pozitivni na virus ili su dostavili rješenja o izolaciji”, izjavili su.

Sama procedura glasanja, poprilično je jednostavna, a kako su naveli, birački tim neće ulaziti u kuće građana.

“Osobe će popuniti glasačke listiće i staviti ih u kovertu. Nakon toga, mi ćemo tu kovertu staviti u još jednu kovertu i potom sve staviti u kutiju pred njima. Mi nećemo ulaziti u kuću već ćemo biti ispred. Ako osoba nije u stanju izaći, moći će umjesto nje to uraditi srodnik koji će uz pokaz dokumenta potpisati da je preuzeo glasački materijal za tu osobu”, objasnili su iz mobilnog tima.

Centralna izborna komisija BiH, već ranije je najavila da će zbog pandemije koronavirusa, glasanje građanima koji su zaraženi virusom biti omogućeno putem mobilnih timova koji će ići na adrese.

Prema posljednjim informacijama, građani su se za glasanje putem mobilnih timova mogli prijaviti jutros do 9 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79