Covid pasoš spreman za nekoliko sedmica?

Međunarodna asocijacija za zračni prijevoz (IATA) očekuje da će njihov digitalni covid pasoš (IATA Travel Pass) biti spreman za nekoliko sedmica. U pitanju je aplikacija koja potvrđuje da putnik posjeduje test na covid-19 ili potvrdu o vakcinaciji, a koji su potrebni za ulazak u određenu zemlju.

Također se potvrđuje i da je ova dokumenta izdao ovlašteni organ. IATA vidi covid pasoš kao presudan za normalizaciju putovanja avionom, imajući na umu da mnoge zemlje još uvijek imaju na snazi striktna ograničenja ili karantin.

Ključno pitanje povjerenja

Regionalni direktor aerodroma i vanjskih odnosa asocijacije IATA, Vinup Goel, istakao je da je ovde ključno pitanje povjerenja. Putnici moraju biti sigurni da su testiranja koja su obavili ispravna i da će im ona omogućiti ulazak u određenu zemlju.

Sa druge strane, vlade moraju biti sigurne da su testovi, koje putnici posjeduju, zaista tačni i da ispunjavaju postavljene uslove.

IATA navodi da je covid pasoš dizajniran na “modularan” način, što znači da može da radi i sa drugim digitalnim rješenjima koja se testiraju širom svijeta. Bit će dostupan na iOS i Android platformama, a očekuje se i da će biti besplatan za putnike.

Singapore Airlines je bila prva aviokompanija koja je u decembru krenula sa probama Travel Pass-a. Etihad, Emirates, Qatar Airways, Air New Zealand su među ostalim aviokompanijama koje trenutno sprovode testiranja.

Iz IATA-e navode da covid pasoš razmatra i većina aviokompanija širom azijsko-pacifičkog regiona. Direktor Goel navodi da IATA trenutno sarađuje sa velikim brojem aviokompanija širom svijeta i da uči iz ovih pilot-testiranja, prenosi Travel magazine.

Papir u poređenju sa aplikacijom

Najbliži štampani ekvivalentan aplikaciji je “Žuti karton” (International Certificate of Vaccination and Prophylaxis). U pitanju je dokument Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji potvrđuje da su putnici vakcinisani.

Često se koristi kao dokaz da su se putnici vakcinisali protiv žute groznice što je potrebno za ulazak u određene zemlje.

Iz IATA-e ističu da je rizik od prevare sa štampanim dokumentima prevelik. Europol je tako nedavno otkrio lanac falsifikatora u Francuskoj koji su prodavali negativne rezultate testova putnicima na aerodromu Šarl de Gol (Pariz).

Prevaranti su, također, uhapšeni i u Velikoj Britaniji zbog prodaje falsifikovanih rezultata testova. Malezijska policija je nedavno uhapsila šest pakistanskih državljana osumnjičenih za isto krivično delo.

Ovaj problem je sada došao u prvi plan, jer postoji veliki rizik od prevara sa štampanim sertifikatima. Međutim, insistiranje nekih vlada na štampanoj dokumentaciji pokazalo se kao prepreka uvođenju IATA aplikacije.

Na primjer, Republika Koreja zahtjeva štampane certifikate, tako da IATA sarađuje sa tamošnjom vladom u namjeri da se omogući prihvatanje digitalnih dokumenata.

Neophodnost za putovanja bez karantina

Avio industrija polaže nade da će ove godine doći do ponovnog pokretanja putovanja, ali bez karantina. Međutim, očekuje se da će napredak u tom pravcu biti jako spor, čak i sa aplikacijom.

Prema podacima IATA-e, pandemija je katastrofalno utjecala na avio industriju, a potražnja je opala za gotovo 70 odsto tokom 2020. godine, u poređenju sa 2019. godinom. Industrija se nada oporavku tokom ove godine, ali je malo vjerovatno da će i primjena vakcina odmah riješiti problem.

To je upravo jedan od razloga zašto IATA smatra da je covid pasoš zaista potreban.

Konrad Kliford, regionalni potpredsjednik IATA-e za azijsko-pacifički region, naglašava da će vakcinacija predugo trajati. U najboljem slučaju, bit će potrebno između godinu do dvije. I to zavisi od dostupnosti vakcine na globalnom nivou.

Dakle, dugoročno rješenje za ponovno otvaranje granica i normalizaciju putovanja bi bila kombinacija testiranja i vakcinacije prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79