COVID pasoš: Za koje zemlje će trebati i kada bi mogao biti uveden?

Tokom posljednjih nekoliko sedmica u Evropi je moguće uvođenja potvrde o cjepivu, ili bilo čega što bi se moglo smatrati “covid-pasošem”, podiglo prašinu

Sve je jasnije da će se u skorijoj budućnosti od međunarodnih putnika tražiti neku vrstu pasoša ili potvrde o cjepivu, a sve veći broj zemalja stoji iza te ideje, piše Forbes. Takva vrsta dokumenta omogućila bi zemljama da putnike nakon ulaska oslobode karantene ili testiranja na koronavirus.

Iako vlada Sjedinjenih Država još nije ukazala potporu covid-pasošu, postoje znakovi da razmišlja o njoj. Prvog dana mandata predsjednik JoeBiden otkrio je svoju nacionalnu strategiju pandemije sa sedam ciljeva usmjerenih na njezino okončanje. U izvještaju se nalazi smjernica za više vladinih agencija da zajedno rade na “procjeni izvedivosti” povezivanja cijepljenja s međunarodnim potvrdama o cijepljenju i njihove elektronske verzije.

A tokom posljednjih nekoliko sedmica u Evropi je moguće uvođenja potvrde o cjepivu, ili bilo čega što bi se moglo smatrati “covid-pasošem”, podiglo prašinu.
Uvjet za putovanja?

Ujedinjeno Kraljevstvo priprema sistem potvrde o cijepljenju koji bi cijepljenim građanima omogućio putovanje u inostranstvo ovog ljeta, izvijestio je prije nekoliko dana London Times. Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je za BBC da “nije neuobičajena praksa” da države zahtijevaju dokumentaciju o cijepljenjima i da će vlada Velike Britanije na tome surađivati ​​s međunarodnim partnerima.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pozvao je ranije Evropsku komisiju da uvede standardizirani certifikat o cijepljenju protiv koronavirusa kako bi se olakšalo putovanje unutar Europske unije. Ursula von der Leyen, predsjednica EK-a, rekla je da podržava stvaranje zajedničkog certifikata o cijepljenju uspostavljenog od EU-a koji države članice mogu izdati svojim građanima. Von der Leyen je sugerirala da bi takva potvrda trebala biti “medicinski uvjet”.

Dok čekaju da potvrda o cijepljenju postane dostupna za cijelu Europsku uniju, neke države članice već izdaju ili će uskoro izdavati vlastite potvrde građanima koji su cijepljeni protiv koronavirusa.
Island već izdao covid-pasoše

Island je 21. januara postao prva europska zemlja koja je izdala potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa građanima koji su primili dvije doze cjepiva. Island će priznati slične potvrde o cijepljenju izdane iz bilo koje zemlje EU-a ili šengenske zemlje.

Prošle su sedmice dvije druge nordijske zemlje, Danska i Švedska, najavile da će također izdavati digitalne pasoše koje građanima ne samo da će omogućiti putovanje, već i boravak u restoranima te prisutnost na velikim događajima poput koncerata i festivala. “To će biti dodatni pasoš koju ćete moći imati na svom mobilnom telefonu koja dokumentira da ste cijepljeni”, rekao je danski ministar financija Morten Boedskov. Švedski ministar za digitalni razvoj Anders Ygeman rekao je da se njegova zemlja nada da će izdati svoje prve elektroničke certifikate u lipnju.

Španija je također okrenuta prema ideji covid-pasoša.

“Potvrda o cijepljenju nešto je prema čemu neizbježno idemo”, rekla je ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez tokom intervjua na nacionalnom radiju RNE prošlog mjeseca.

“Bit će to vrlo važan element koji će jamčiti siguran povratak mobilnosti”, rekla je španjolska ministrica.
Dokaz sigurnosti

I na sastanku s Europskom komisijom, portugalski ministar unutarnjih poslova Eduardo Cabrita rekao je da će potvrdom o cijepljenju lakše snalaziti nego trenutnim zahtjevima. Potvrde “trebaju djelovati kao dokaz sigurnosti i ukidati određene zahtjeve na granicama – posebno zahtjev za PCR testovima”, rekao je.

Cipar također podržava uvođenje ovakve vrste pasoša. Mediteranska otočna država najavila je da će ukinuti zdravstvene zahtjeve poput testiranja i karantene za putnike koji bi mogli dokazati da su cijepljeni.

I Poljska je prošlog mjeseca lansirala digitalnu covid-putovnicu. Građani koji dobiju dvije doze cjepiva dobivaju potvrdu s jedinstvenim QR kodom koji se može preuzeti samo s osobnog računa javnog zdravlja putnika. Tiskana verzija dostupna je onima koji nemaju pametne telefone. “Dokument će biti takozvana putovnica cijepljene osobe, koja će potvrditi da je osoba cijepljena i da može koristiti prava na koja cijepljene osobe imaju pravo”, rekla je Anna Golawska, zamjenica poljskog ministra zdravstva.
“Pametna žuta knjižica”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također radi na rješenju za potvrde o cijepljenju koje se može uvesti na globalnoj razini. Stav WHO-a je da bi covid-pasoši bile poboljšanje u odnosu na trenutne protokole testiranja Covida-19 i takozvane putovnice imuniteta, koje potvrđuju da se netko oporavio od bolesti i da ima antigene.

Od listopada WHO surađuje s Estonijom na razvoju digitalnog certifikata o cijepljenju koristeći blockchain tehnologiju koju nazivaju “pametnom žutom knjižicom”, izvijestio je ranije Reuters. “Pametnu žutu knjižicu” može su protumačiti kao igru riječi kojom 21. stoljeće pozdravlja tradicionalno papirnato Međunarodno uvjerenje o cijepljenju, poznatije kao “žuta knjižica”, koji je desetljećima pružao svjetskim putnicima analogni dokaz da su cijepljeni protiv žute groznice, prenosi FTV.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79