Covid pasoši: Izvoznici traže uvrštavanje vozača na listu prioriteta

Pored toga što masovne imunizacije u BiH trenutno nema, ono što predstavlja dodatni problem privrednicima su sve glasnije najave o uvođenju Covid pasoša. Poduzentici od nadležnih traže adekvatnu reakciju. Sve veći gubici, ali i neminovna otpuštanja radnika posljedice su korone u ekonomskom sektoru.

Koronavirus razara. Nakon zdravstvenog sistema, pred kolapsom je i privreda. Zato su privrednici uputili inicijativu Federalnoj vladi. Zatražili su uvrštavanje vozača izvoznih kompanija na listu prioriteta za vakcinisanje.

“Smatramo da je neophodno dio kontigenta vakcina, koje će biti nabavljene, raspodijeliti na vakcinaciju vozača, kako se ne bi javila dodatna ograničenja prilikom izvoza roba. Također, važno je voditi računa da se vozači vakcinišu vakcinama koje će biti prihvaćene od strane EU”, poručili su.

Uvođenje Covid pasoša na prijedlog Evropske komisije prouzrokovalo bi tektonske poremećaje na ionako uzdrmanom bh. privrednom tlu. Ukoliko se ne vakcinišu, to bi značilo da će izgubiti tržište, ali i konkurentnost, jer bi za posao koji su donedavno obavljale izvozne bh. kompanije morale angažovati strane.

– Procijenili smo da bi bilo vrlo teško ako kompanije uspore izvoz zbog toga što ne mogu koristiti svoje kamione i vozače niti standardne transportne kompanije koje usluge koriste u BiH kao ni usluge vozača autobuskog prevoza u međunarodnom transportu. Sve bi to bilo pogubno po naše kompanije – ističe Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

– Mislim da bi se tu moralo pristupiti i uobziriti potrebu privrede, posebno izvozno orjentisanih firmi jer naša privreda svakako trpi, ali ne smije trpjeti previše. Osnova svega je da se u što kraćem periodu nabavi što više vakcina kako bismo uobzirili i ostale grupe – kaže Goran Miraščić, savjetnik u Uredu premijera FBiH.

  U saobraćajnoj nesreći na obilaznici kod Bijeljine poginuo muškarac

Zbog toga su bh. privrednici ovaj vikend bili primorani preko Drine doći do vakcine. Jer od čekanja osim gubitaka, nema ništa. Isti problem imaju i kompanije koje se bave međunarodnim prijevozom putnika. Jer im prihodi uglavnom i zavise od toga.

– Automatski znači da bi to bila obustava daljih aktivnosti jer ne bismo bili u prilici da naši ljudi budu na tim međunarodnim linijama. Ne mogu zamisliti tu opciju i očekujem od nadležnih da reaguju odmah – poručuje Safudin Čengić, predsjednik UO Udruženja poslodavaca KS-a.

Prvo spasiti živote, a potom privredu – apeluju ekonomisti. Mnogo je još uvijek nedoumica oko uvođenja Covid pasoša.

– Bit će različit tretman, ne samo za ljude nego i preduzeća. Treba tražiti najlakše rješenje kako to prevazići. To treba reći struka, ali ekonomski to znači komplikovanje situacije – objašnjava Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Bez imunizacije zaposlenih, izvozno orijentisane kompanije ne mogu očekivati bolje dane. A sudeći prema trenutno dostupnim dozama vakcina, na njih će još sačekati.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79