COVID potvrde iz BiH nisu priznate čak ni u ugostiteljskim objektima EU

Europska unija priznaje COVID potvrde 49 zemalja, uključujući 22 izvan Unije.

Osim Srbije, od zemalja zapadnog Balkana EU priznaje certifikate izdane u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Među zemljama nema BiH, što je razumljivo jer BiH još uvijek nema jedinstveni certifikat.

Pooštravanje mjera i pravilo “cijepljen – testiran – prebolio” najavljeni su za sljedeći mjesec u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj o istoj mjeri, za sada, samo razmišljaju.
Nisu valjane

Izdavanje COVID potvrda regulirano je nadležnostima na razini kantona kada je riječ o FBiH, zatim entiteta RS i Distrikta Brčko. Kako bi se s državnog nivoa moglo upravljati verifikacijom COVID potvrda, potrebna je saglasnost oba entiteta i Distrikta. Na tome se radi još od maja ove godine, međutim, dogovora i jedinstvenih potvrda još nema.

“Sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata – potvrde u cilju dokazivanja statusa COVID-19 bh. građanina koji putuje, s integriranim QR kodom koji prati tehničke standarde Europske unije. Republika Srpska i Distrikt Brčko BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu evidenciju građana u pogledu njihova COVID statusa te mogućnost izdavanja potvrda s integriranim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kod)”, rečeno je prije nekoliko dana iz Ministarstva civilnih poslova BiH, piše Večernji list.

No, postavlja se pitanje koliko su certifikati koje sada dobivaju građani BiH priznati u svijetu. Ekipa N1 testirala je QR kodove s potvrda o cijepljenju iz Sarajevskog kantona i RS-a skenerom za Belgiju i Luksemburg. Crvena boja znači da certifikati ili COVID potvrda nisu valjani.

QR kod koji izdaju kantonalne i entitetske vlasti nije prepoznat. Bez valjane verifikacije državljani Bosne i Hercegovine ne mogu više čak ni u ugostiteljske objekte u EU.

Iz Ministarstva civilnih poslova kazali su da će specimene svih potvrda koje se izdaju u BiH dostaviti zemljama EU-a i ostalima koji to od BiH budu tražili. Međutim, tu nije kraj problema. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH poručuju da ćemo i nakon što uspostavimo jedinstvenu bazu podataka na verifikaciju našeg QR koda morati dodatno čekati.

Pokrenuta inicijativa

Zbog potvrda koje nisu jedinstvene, građani BiH se već mjesecima suočavaju s brojnim poteškoćama prilikom ulaska u strane države (konkretni problemi prijavljeni su u slučaju Češke Republike i Velike Britanije te ostalih država), a građani se izlažu nepotrebnim troškovima testiranja.

O izdavanju certifikata ili popularno zvanih COVID pasoša u BiH u državnom Parlamentu počelo se raspravljati još u martu ove godine. Tada su zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH poslali inicijativu u kojoj traže da Vijeće ministara donese odluku koja će regulirati pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH. Na 23. sjednici Ustavnopravnoga povjerenstva Zastupničkog doma PS BiH u oktobru usvojena je inicijativa Damira Arnauta, kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH u roku od 14 dana od dana usvajanja ove inicijative uspostaviti postupak i početi proces izdavanja jedinstvenih COVID potvrda s QR kodom u cilju njihova korištenja izvan BiH.

Kako je priopćeno, to bi se trebalo urediti na jedan od dva sljedeća načina: izdavanje takvih potvrda od samog Ministarstva na osnovi potvrda o cijepljenju/preboljenom COVID-u koje Ministarstvo pribavi od nadležnih entitetskih, kantonalnih i tijela Distrikta Brčko BiH, odnosno potvrda navedenih nadležnih tijela koje građani sami dostave Ministarstvu, kreiranje i dostavljanje navedenim nadležnim tijelima jedinstvenog obrasca za izdavanje takvih potvrda od tih tijela. Uz ovu inicijativu, Komisija je usvojila zaključak kojim se sugerira da se oko jedinstvenih COVID potvrda postigne dogovor Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnih ministarstava na nižim nivoima vlasti (entiteti, Distrikt Brčko BiH, kantoni) te da jedinstvene potvrde građanima izdaju nadležne institucije na nižim nivoima vlasti.

Građanima ostaje za nadati se kako će se nadležni konačno dogovoriti i osigurati im mogućnost slobodnog kretanja diljem Europe, pa čak i susjednih zemalja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79