Čovjek s dosjeom u Srbiji jedini može garantovati vakcine za FBiH

Dok Federacija Bosna i Hercegovine čeka isporuku prvih 100.000 doza ruskog Sputnjika V od naručenih 500.000, bh. javnost se pita da li je u najavi nova afera, s obzirom na to da su procurile informacije da je posrednik kojeg je Ruski investicijski fond ovlastio za prodaju vakcina na teritoriji bivše Jugoslavije srbijanski državljanin koji se dovodi u vezu sa kriminalnim radnjama, izvještava Al Jazeera Balkans.

Prema pisanju medija, Nikola Lakušić, srbijanski državljanin s adresom u Švicarskoj, dovodi se u vezu sa kriminalnim radnjama zbog čega ima dosje u MUP-u Srbije.

Al Jazeerini izvori iz Vlade bh. entiteta Federacija BiH potvrdili su da jeste riječ o Nikoli Lakušiću koji ima problema sa srbijanskim pravosuđem, no u isto vrijeme Lakušić je jedini koji ima ugovor sa Ruskim investicijskim fondom o zastupanju koji garantuje isporuku vakcine Sputnjik V.

“Zbog toga on može garantovati količine Sputnjika V koje drugi nisu mogli”, pojasnili su Al Jazeerini izvori iz Vlade.

BiH prva zemlja kojoj Lakušić šalje vakcine
U isto vrijeme, bh. javnost negoduje, pitajući se šta će Lakušić uopće poslati Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da dosad nije isporučio vakcine nijednoj zemlji i da ovom trenutku niko ne može nabaviti toliko doza Sputnjika V, jer vakcine nema u tim količinama.

Al Jazeeri je iz Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva FBiH potvrđeno da je Vlada Federacije BiH ugovorom obavezala posrednika da se plaćanje robe vrši sukcesivno, nakon što roba stigne na sarajevski aerodrom i nakon što kvalitet dospjelih vakcina potvrdi Agencija za lijekove BiH.

Federacija BiH očekuje da ruska strana u ponedjeljak završi potrebnu dokumentaciju. Dobavljač se ugovorom obavezao da prvu pošiljku 100.000 vakcina dostavi tri dana nakon otvaranja akreditiva.

Nabavku Sputnjika V za ovaj bh. entiet vrši firma Medimpex iz Vogošće, a u narednom periodu očekuje se uključenje i drugih veledrogerija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79