Čovjek u Srbiji primio dvije doze vakcine različitih proizvođača: ‘Ne osjećam se dobro’

Vakcinisan je vakcinom Pfizera, a kad je posredstvom e-sistema dobio poziv za revakcinaciju primio je kinesku vakcino Sinopharm

Stanovnik Vranja, na jugu Srbije, postao je dosad jedinom poznatom iznimkom u nacionalnoj kampanji vakcinisanja jer je primio dvije doze vakcina različitih proizvođača, javili su u ponedjeljak lokalni mediji u Srbiji.

Vranjanac Slađan Antić vakcinisan je cjepivom Pfizer-BioNTecha, a kad je posredstvom e-sistema dobio SMS poziv za revakcinaciju u lokalnoj sportskoj dvorani – primio je kinesku vakcinu Sinopharm, objavio je portal InfoVranjske.

Antić je za taj portal rekao kako je 28. januara primio prvu dozu Pfizerove vakcine, a da je greškom revakcinisan drugom dozom kineskog proizvođača.

Liječnicima je, kako kaže, pokazao svoj karton vakcinacije, razgovarao s ljekarom, a nakon toga mu je medicinska sestra dala vakcinu.

U jednom trenutku ljekar mu je rekao kako “kineska vakcina dobro štiti”, zbog čega se pobunio objašnjavajući da je vakcinisan Pfizerom, ali mu je objašnjeno da na tom punktu nemaju američko-njemačku vakcinu.

Uslijedio je niz konsultacija na lokalnom nivou te s nacionalnim Institutom za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u Beogradu i Antić je dobio terapiju, ali tvrdi da se “ne osjeća dobro”.

Srbija je među vodećim zemljama u svijetu po broju vakcinisanih na milion stanovnika i kampanju imunizacije vodi kroz e-suistem na državnom nivou, a dosad je iskorišteno više od 1,4 miliona doza, od čega je i drugu dozu primilo 512.000 ljudi.

U Beograd je u nedjelju navečer iz Rusije stigao kontingent s još 100.000 doza vakcina Sputnjik V, a u ponedjeljak se očekuje još 58.500 doza Pfizerove vakcine.

S isporukom 100.000 doza Sputnjika V Srbija je premašila dva miliona nabavljenih doza, potvrdila je predsjednica vlade Ana Brnabić i najavila da 5. marta iz Kine stiže još 500.000 doza Sinopharma.

“Mi s vakcinama nemamo problem”, rekla je premijerka novinarima.

U Srbiji je do nedjelje popodne registrirano 459.259 slučajeva zaraze koronavirusom, a službeno su prijavljena 4.443 smrtna ishoda, dok se posljednjih dana bilježi i po više od 3.000 novozaraženih na dnevnoj razini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79