Christian Schmidt: Dodik se igra sa RS, mogli bi završiti kao …

“Secesionistička politika lidera bosanskih Srba Milorada Dodika ključni je izazov za političko rješenje kojim je okončan etnički rat u Bosni 1992-1995”, rekao je u intervjuu za Reuters visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“On ne prihvata Bosnu i Hercegovinu, on daje spin koji je apsolutno pogrešan”, rekao je Schmidt.

“Ovo je opasnost”, dodao je Schmidt, koji je kao visoki predstavnik ujedno i konačni tumač mirovnih sporazuma s ovlastima za nametanje zakona i smjene zvaničnika za koje se smatra da ometaju mir, podsjeća agencije Reuters.

Oni podsjećaju da su državni tužioci u augustu optužili Dodika da je negirao odluke Schmidta, nakon što je potpisao dva zakona koja je Schmidt opozvao zbog kršenja ustava i uslova mirovnog sporazuma.

“Proruski Dodik je prošlog mjeseca zabranio Schmidtu, za kojeg kaže da nije legitimni izaslanik jer ga nije odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, da uđe u RS, dok su njegove pristalice pokrenule proteste protiv njegove optužnice na administrativnim granicama između njih dvojice. regiona pod sloganom Granica postoji”, navodi Reuters pa citira Schmidta:

“On (Dodik) se igra sa Republikom Srpskom kao da ne postoji Dejtonski sporazuma, a ovo je izazovno i opasno. Mi to ne možemo podržavati”, rekao je Šmit.

Schmidt je rekao da bi Dodik mogao završiti sa svojim narodom u obliku Pridnjestrovlja, što se odnosi na prorusku regiju istočne Moldavije koja se otcijepila 1992. godine, ali još uvijek nema međunarodno priznanje.

Također je rekao da međunarodni partneri koji pregovaraju o putu BiH ka evropskim integracijama ne bi trebali pregovarati sa nacionalistom Dodikom o osnovnim pitanjima.

“Čvrsto vjerujem u evropske integracije, ali ne u cijene koje određuje Dodik, već u evropske standarde”, rekao je Schmidt.

On je također upozorio na uplitanje susjedne Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja Bosne prevodi Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79