Crkvu obnovio Bošnjak: Ona je danas simbol zajedništva i načina života vjernika

Katolička crkva Svetog Petra i Pavla u Tešnju nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine, ali i mjesto okupljanja vjernika iz Tešnja koji u njoj obavljaju molitve i obilježavaju najveće blagdane.

Crkva svjedoči zajedništvu i pokazatelj je načina života u ovoj općini, a nalazi se na samom ulazu u Tešanj.

Posljednju veću rekonstrukciju fasade finansirao je bh. privrednik, Bošnjak, Hasan Ahmetlić, što je dodatni pokazatelj mira i suživota u ovoj općini, ali i istinskih vrijednosti društva kojima poziva i Isus Krist.

U razgovoru za Klix.ba don Ilija Marinović je kazao da zbog pandemije imaju ograničene aktivnosti, ali da su sve uskrsne molitve i obrede prije Uskrsa prilagodili epidemiološkim mjerama.

“Imali smo blagoslov jela u Tešnju, to je jedna fina tradicija i obitelj to jelo servira na uskrsno jutro kada su svi na okupu. Za Uskrs, ali i svaki drugi blagdan, naglašava se simbolika zajedništva, a mi to u Tešnju i te kako imamo”, kazao je don Marinović.

Prije Ahmetlićeve obnove crkvu na ulazu u Tešanj obnovio je župnik Ivan Bošnjak, ali zub vremena je nanio novu štetu koju je kasnije samoinicijativno želio sanirati Hasan Ahmetlić.

“Kada sam došao 2013. godine Hasan Ahmetlić je preko mog župljanina došao do nas s idejom da osvježi crkvu jer se nalazi na ulazu na Tešanj. Izgled crkve i lijepa slika ulaza u Tešanj preslikava se i na nas na području općine Tešanj. Još je tu osoba bilo koje su nam pomagale, među njima i Edin Jabandžić iz Madija. Jednostavno, živimo zajedništvo i na domjencima, obilazimo se za praznike, tu budu i načelnici. Lijepo je vidjeti saradnju i povjerenje”, dodao je sugovornik za Klix

Ističe da vjernici nikada nisu fizički više bili udaljeni jedni od drugih, ali da ne trebaju biti srcima udaljeni te da s ljubavlju i otvorenim srcem pružaju podršku i pomoć dok se ne vrati život u normalne tokove.

“Vjera uskrsnuća nas motivira da nakon ovako teškog života, koji je križ na našim leđima, gledajući u Kristov život gdje se pobjeđuje zlo, nepravda i smrt, ustvari, dolazi pobjeda i uskrsnuće”, zaključio je don Marinović.

Obitelj Hasana Ahmetlića svojim donacijama renovirala je katoličku crkvu koja se nalazi na samom ulazu u grad. Sugrađani su oduševljeni ovim gestom, kako Bošnjaci, tako i Hrvati.

“Ovo je za mene sasvim normalno. Trebao bi svatko pomagati. Ja imam još četvoricu brace i mi uvijek pomažemo gdje god što treba. Džamije, crkve, …nije važno, samo da se pomaže. Ipak živimo u multietničkoj državi u kojoj žive svi njezini građani, a ne samo pripadnici jedne nacije ”, kaže Hasan Ahmetlić.

Počašćen što je pomogao

On dodaje kako je počašćen što je imao priliku i mogućnosti uraditi takvo nešto.

“Odgojen sam tako, pomažem svima. To sam naučio od pokojnog oca koji mi je uvijek govorio: ‘Pomozi ljudima, bolja je ona ruka koja daje’.

Obnova Crkva sv. Petra i Pavla / Foto:Tešanj net

I tako ja nedavno prolazim kroz Tešanj i vidim kako sve kuće i zgrade oko crkve imaju lijepe fasade. I onda sam pogledao crkvu i usporedio je s tim kućama i shvatio kako su boje na crkvi izblijedjele, fasada požutjela… Jednostavno, shvatio sam da to neću moći gledati. Tada se u meni probudila ideja da to popravim i uljepšam.

Crkva je ogledalo gospodarstvenika iz Tešnja, Bošnjaka i svih građana. Neka narod u BiH vidi da u našoj državi ima života i da ovdje možemo zajedno živjeti, međusobno se pomagati i da od toga nema ništa ljepše ni zdravije. Počašćen sam što sam s obitelji mogao pomoći obnovu ove crkve”, ističe Ahmetlić.

Kaže, kada je predložio župniku da renovira crkvu, ovaj je ostao zapanjen. No, ubrzo su pristupili obnovi, a danas su svi zadovoljni i sretni. I Ahmetlići i župnik, a i Hrvati katolici koji žive ovdje i koji sada mogu ići u obnovljenu crkvu.

Bogat u duši

“A ja sam ostao bogat u duši. Što mi više treba?!”, kaže Ahmetlić, koji je nedavno svojim donacijama pomogao i u obnovi crkve na Kondžilu.

I tako su zahvaljujući ovoj velikodušnoj obitelji, na crkvi izvedeni radovi temeljite rekonstrukcije fasade, farbanja unutrašnje stolarije, ugradnja šest prozora i ugradnja kamenih ploča oko vrata.

Crkva sv. Petra i Pavla je sagrađena 1898. godine, a temeljito obnovljena između 1998. i 2002. godine i vodi se u registru spomenika na teritoriju općine Tešanj i Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79