Crna budućnost BiH: Šute i nemilosrdno nas truju

Ukoliko ova postrojenja budu radila 30 godina, procijenjeni kumulativni zdravstveni utjecaj, za taj period, bi bio 960 preuranjenih prestanka života.

Bosna i Hercegovina je među zemljama u Evropi koje su najviše pogođene onečišćenjem iz termoelektrana na ugalj. Nažalost i pored te činjenice, mi smo jedna je od rijetkih Evropskih zemalja u kojoj političke elite i energetski lobiji i dalje planiraju izgradnju novih termoelektrana, koje bi mogle negativno utjecati na kvalitetu zraka i javno zdravlje još nekoliko desetljeća.

Tim povodom je Greenpeace danas objavio novu analizu “Procjena utjecaja planiranih termoelektrana, Tuzla blok 7 i Banovići, na kvalitet zraka, zagađenje i zdravlje stanovništva”.

Ova studija procjenjuje utjecaj dvije predložene termoelektrane, Tuzla blok 7 i Banovići. Ukoliko bi došlo do njihove izgradnje i rada, emisije iz ovih postrojenja bi nanijele značajnu štetu javnom zdravlju, uključujući procijenjenih 30 preuranjenih smrti godišnje, kao i 7600 dana bolovanja, 470 astmatičnih slučajeva kod djece, 25 hospitalizacija i 40 slučajeva djece oboljele od bronhitisa godišnje, navode iz Centra za ekologiju i energiju.

Ukoliko ova postrojenja budu radila 30 godina, procijenjeni kumulativni zdravstveni utjecaj, za taj period, bi bio 960 preuranjenih osoba koje će izgubiti život.

– Preko pet decenija BiH termoelektrane nekažnjeno truju okoliš i svoje i stanovništvo susjednih država. Sada se planira izgradnja novih blokova koji će nastaviti ugrožavati zdravlje stanovništva, što je dokazano i ovom analizom – izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju i dodao:

– Krajnje je vrijeme da BiH donosioci odluka prihvate činjenicu da sektor uglja donosi više štete nego koristi za  građane BiH i da što prije počnu praviti ozbiljne planove za dekarbonizaciju energetskog sektora prenosi Depo.

Analizu možete preuzeti na linku ovdje

Sramota na Jadranu: Gazda restorana ‘pljuje’ turiste iz BiH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79