Crna Gora podržava rezoluciju o Srebrenici, samo Srbija u regionu protiv

Crna Gora je potvrdila svoju podršku za rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja će biti predstavljena na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, čime je postala posljednja u nizu zemalja regije koja je javno izrazila podršku ovom dokumentu.

S ovom odlukom, Srbija ostaje jedina zemlja u regiji koja se nije odlučila podržati rezoluciju.

Premijer Crne Gore, Milojko Spajić, izjavio je da će njegova zemlja podržati rezoluciju, ali neće biti njen kosponzor. Ova odluka dolazi kao nastavak dosljednosti politike Crne Gore koja je još u junu 2021. godine u Skupštini glasala za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, sa 55 glasova za, 19 protiv i 7 suzdržanih.

Odluka Crne Gore odražava širi regionalni konsenzus, sa Slovenijom, Sjevernom Makedonijom i Hrvatskom koje su također izrazile svoju podršku rezoluciji.

Hrvatska je čak preuzela ulogu sponzora rezolucije.

Podrška Crne Gore rezoluciji ima poseban značaj u svjetlu političkih okolnosti u regiji, gdje srpske političke elite u Srbiji i Bosni i Hercegovini nastoje negirati zločine iz prošlosti. Ova podrška od strane crnogorske vlade, koja uključuje i podršku srpskih stranaka u Crnoj Gori, jasno pokazuje da inicijativa za usvajanje rezolucije nije usmjerena protiv srpskog naroda, već služi kao važan korak u procesu suočavanja s prošlošću i jačanja regionalne stabilnosti.

Ovim potezom, Crna Gora šalje jasnu poruku da priznavanje prošlih grešaka i zločina ne znači kolektivnu krivnju, već je ključno za izgradnju trajnog mira i međusobnog poštovanja u regiji.

Srbija, ostajući izolirana u svojoj poziciji, suočava se s rastućim pritiskom kako domaćeg tako i međunarodnog javnog mnijenja, što dodatno komplicira njezinu vanjskopolitičku poziciju i odnose unutar regije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79