Crna Gora pokreće svemirski program: “Dritan će biti Lajka”

Crna Gora će pokrenuti prvi put u istoriji svemirski program i razvoj satelita “Luča” saopštio je premijer ove zemlje Dritan Abazović, prenose podgoričke Vijesti.

“Razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost. To su sjajni ljuidi, inovatori koji su poslali takozvani balon koji je napravio neke snimke, a mi krećemo da im damo punu podršku”, navodi Abazović.

On je najavio da će Ministarstvo nauke na nekoj narednoj sjednici Vlade Crne Gore donijeti informaciju o tome.

“Razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost. To su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali takozvani balon koji je napravio neke snimke, a mi krećemo da im damo punu podršku. Sa jednom naučnicom iz Holandije smo ostvarili komunikaciju. Crna Gora pokreće svemirski program i kreće razvoj satelita ‘Luča’, koji treba da se lansira u svemir”, rekao je Abazović.

Dodao je da Crna Gora otvara još jednu perspektivu.

“To je da postane nacija koja učestvuje i u aktivnostima drugih država širom svijeta, to je nešto što je inovativno, da razvija i tu vrstu programa”, naveo je Abazović.

Dodao je da se nada da će “naša Luča” u jednom doglednom periodu, 2023.-2024.godine ugledati svjetlo dana, kada god to bilo mislim da služi za ponos”.

“Naš satelit će se naći u orbitu, kao što postoje brojni sateliti drugih država”, dodaje Abazović.

 

Abazovovićeva najava izazvala je salve (pod)smijeha na društvenim mrežama.

Članica Glavnog odbora DPS-a Draga Perišić cinično je kazala kako je raduje pokretanje Crnogorske svemirske agencije (CSA) “sa budžetom, vjerujem i do pet milijardi eura”.

“Za početak da se vratimo u realnost – Crna Gora ima jedan i po avion od kojih juče nije poletio nijedan, najveći odliv mladih ljudi i istraživača. Na zvijezde, nažalost, možemo samo da lajemo”, istakla je Perišić na Twitteru.

Ugledni crnogorski novinar Šeki Radončić na svoj način je dočekao Abazovićevu senzacionalnu najavu.

“U prvom crnogorskom vasionskom brodu Dritan će biti Lajka”, našalio se Radončić. “Bićemo prva zemlja koja je prvo razvila svemirski program pa onda kanalizaciju glavnog grada”;  “Kad pokrenemo svemirski program, hoćemo li i mi biti nebeski narod?”;

“Kakav sam dobar vic čuo danas: Crna Gora započinje svemirski program”;

“Čuj, crnogorski svemirski program, mi struje nemamo haahhHahHHHa”;

“Crna Gora pokreće svemirski program. Gde je Lajka?”;

“Danas je potvrđeno iz @VladaCG i @pokretura da će svemirski program Crne Gore krenuti iz Šavniku, čim se završe izbori … Pored Dritana Abazovića ovo su do sada četvorica poznatih astronauta za prvu misiju … Trebao je da ide i ovaj peti, ali se utvrdilo da je mrtav pjan”…

Samo su neki od komentara koji su nasmijali posjetitelje društvenih mreža.

Da ne budemo maliciozni, našim susjedima čestitamo put u svemir, uz poruku:

“Burek je davno otišao u svemir”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79