Crna Gora se priprema za prvo istražno bušenje nafte!

Postrojenje koje će obavljati prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore, Topaz Driller, stiglo je u subotu navečer na lokaciju, nakon petodnevnog putovanja od Malte gdje su vršene finalne pripreme.

“Posada je do subote bila u karantinu u Podgorici i počelo je njihovo ukrcavanje na Topaz Driller, a nakon toga slijedi pozicioniranje platforme i inspekcijski nadzor koji vrši nezavisna revizorska kompanija ADC koja ima 30 godina iskustva u inspekcijama bušećih platformi”, naveli su iz Uprava za ugljovodonike.

Kako su kazali, uporedo tokom vršenja inspekcije, na platformu će se dopremati oprema potrebna za bušenje koja se nalazi u Logističkoj bazi u Luci Bar.

Ukoliko pripremne aktivnosti budu realizovane planiranom dinamikom, prvo istražno bušenje će početi u ranije najavljenom roku, 25. marta.

Iz Uprave su istakli da je planirano da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara (km) od obale i buši se na dubini od 6525 metara (m), traje između 120 i 180 dana, te da će do kraja ove godine biti poznato da li na toj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika.

Druga istražna bušotina, koja je takođe dio Radnog programa predmetnog ugovora, bit će nešto bliža obali, na oko 18 kilometara udaljenosti, bit će znatno plića – ne dublja od 1.500 metara, dodaje se u saopćenju.

Iz Uprave su podsjetili da se prvo istražno bušenje realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

“Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije”, kaže se u saopćenju.
Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje, prenosi RTCG.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79