Crna Gora: Ulazak u ugostiteljske objekte moguć uz jednu od četiri potvrde

Ilustracija

Vlada Crne Gore je usvojila nove mjere protiv koronavirusa koje će važiti od danas do 20. avgusta, prenosi Vijesti.me. Ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, noćne klubove i diskoteke, omogućava se samo uz najmanje jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne Kovid potvrde.

Potrebni dokazi

U te dokaze spadaju sljedeće potvrde:

– da je osoba u cjelosti vakcinirana, ili je primila prvu dozu

– da posjeduje negativan PCR test na Kovid-19, koji nije stariji od 72 sata

– dokaz da je osoba preboljela kovid

– dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, koji nije stariji od 48 sati

– Jedan od ovih uvjeta moraju da posjeduju svi zaposleni u ugostiteljstvu – rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić.

Koncert za osobe sa “dubokim džepom”: VIP sofa košta 2.500 eura

Masovna okupljanja i festivali

Vlasnici objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolirati posjedovanja dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima. Za maloljetnike se ne zahtijeva da ispunjavaju jedan od navedenih uvjeta, osim pri ulasku u diskoteke ili noćne klubove.

Pod istim uvjetima dozvoljava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom. Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se kontroliraju na ograničenom prostoru putem Nacionalne kovid potvrde, odlažu se do 20. avgusta.

Na pitanje da li ugostitelji, čiji zaposleni ne ispunjavaju makar jedan od četiri uvjeta propisana Nacionalnom potvrdom, moraju večeras zatvoriti svoje objekte, pošto mjere stupaju na snagu, Galić je kazao kako se nada da će inspekcija naći razumijevanja i dati vlasnicima ugostiteljskih objekata određeni rok da se prilagode novim mjerama piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79