Crna Gora uvodi digitalne potvrde, važe samo šest mjeseci nakon vakcine

Nacionalna digitalna covid potvrda u Crnoj Gori važit će samo šest mjeseci poslije druge doze vakcine protiv virusa korona ili preležane infekcije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Nove mjere važe od srijede, 1. decembra, a ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović je rekla novinarima da covid potvrda neće biti potrebna za javni prevoz, kao i da je odložena primjena u državnoj upravi do izjašnjenja Ministarstva pravde.

Covid potvrda će biti uslov za ulazak u Crnu Goru, boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo kulturnim i sportskim događajima na otvorenom i u zatvorenom, za ulazak u dječje igraonice, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta, koncertne hale.

Bojović je navela da će Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje provjeriti kapacitete testiranja na virus korona u privatnim i državnim laboratorijama, jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, naplaćuje u državnim ustanovama, ali se ne razmišlja o naplaćivanju bolničkog liječenja nevakcinisanih.

Bojović je podsjetila da zabrana novogodišnjih koncerata na otvorenom ostaje na snazi, ali da za doček Nove godine i tokom božićnih praznika, 24. i 25. decembra i 6. i 7. januara neće važiti ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći.

Ona je rekla da je dozvoljen rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja, ali da svi imaju nacionalnu digitalnu kovid potvrdu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79