CRNI BILANS NA BH. CESTAMA: ŠEST POGINULIH I POVRIJEĐENIH

Teška nesreća u Novom Travniku. Vozač udario pet osoba, poginule majka i kćerka. U sudaru automobila i cisterne kod Mostara jedna osoba poginula. U sudaru kamiona i dva putnička vozila kod Gradačca poginula jedna osoba, tri povrijeđene. Dvije osobe poginule prilikom slijetanja vozila sa kolovoza kod Doboja.

Ukupno šest osoba poginulo je samo u protekla četiri dana u saobraćajnim nesrećama na cestama u Bosni i Hercegovini, a najteža se dogodila u petak oko 20.30 sati u Novom travniku kada je Nermin Rustempašić, usmrtio dvije osobe, te tri teško povrijedio. Vožnja u alkoholiziranom stanju, neprilagođena brzina, nepoštivanje prvenstva prolaza, najčešći su uzroci saobraćajnih nesreća zbog kojih BiH ostaje i dalje na prvom mjestu u regionu po broju poginulih.

Poštrene kaznene odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini nisu rezultirale pozitivnim trendovima. Praksa je pokazala da represivne mjere donose kratkoročne efekte na smanjenje nesretnih događaja u saobraćaju, međutim dugoročno gledano moraju postojati strategije i akcioni planovi koje BiH nema. S druge strane kaznena politika koja je preblaga i mora se mijenjati, upozoravaju stručnjaci, piše N1.

Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine, za primjer, propisuje:

1. Ko drugog usmrti kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina
2. Kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kaznit će se: ko drugog usmrti na okrutan, bezobziran, nasilnički način;
3. Za ubistvo iz nehata od šest mjeseci do pet godina.

Javnost je ostala šokirana nakon što je Semir Rastoder, koji je usmrtio u sarajevskom naselju Nedžarići pješakinju Havu Dovadžiju, osuđen na peti i pol godina zatvora, iako je prije ubistva bio čak 50 puta evidentiran zbog različitih saobraćajnih prekršaja. Ono što je posebno uznemirilo javnost što Rastoder nakon nesreće nije otišao u pritvor.

Slično se desilo sa Kerimom Mudželetom kojeg je Kantonalni sud u Sarajevu u novembru osudio na sedam godina zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je 2015. godine smrtno stradala državljanka Srbije Jelena Opričić. Mudželetu je pritvor ukinut jer je Vrhovni sud Federacije BiH zbog povrede postupka naložilo ponovno suđenje.

U saobraćajnoj nesreći u blizini naselja Reljeva život je izgubio Alen Šehović. Vozač Admir Čorbo, pripadnik Granične policije, u alkoholiziranom stanju pobjegao je s mjesta nesreće. Početkom ove godine osuđen je na godinu i četiri mjeseca zatvora.

Sanjin Sefić, koji je usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, zatim pobjegao u susjednu Srbiju, odakle je izručen, osuđen je na 14 i pol godina zatvora. Svi pomagači u njegovom bijegu i skrivanju su oslobođeni.

Nermin Rustempašić koji je u Novom Travniku automobilom usmrtio majku i kćerku, i teže ozlijedio troje dece, od ranije je poznat policiji. U trenutku nesreće imao je više od tri promila alkohola u krvi.

 

 

Crna hronika / Foto N1

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79