Crni dani: Zašto je u BiH dvostruko više mrtvih nego u Srbiji i Hrvatskoj

U proteklom periodu koronavirus u BiH oduzima sve više života. Da je situacija uistinu ozbiljna i zabrinjavajuća, dokaz su i brojke smrtnosti i novozaraženih pacijenata.

Danas je u BiH preminulo 69 osoba, a 1.447 je novozaraženih pacijenata. Proteklih dana je situacija bila slična, pa je tako jučer preminulo 46, a u ponedjeljak čak 73 osobe.

Poređenja radi, danas je u zemljama regiona, od koji neke imaju znatno više stanovnika, umrlo mnogo manje ljudi. U Srbiji, koja ima gotovo 7 miliona stanovnika, što je oko dvostruko više od BiH, danas je preminula 21 osoba. To je u Srbiji rekord od početka pandemije.

U Hrvatskoj je danas pozitivno testirano 2.597, a 28 osoba je preminulo. Sličan su primjer i ostali dani, kada zemlje regiona, Hrvatska i Srbija, koje imaju znatno veći broj stanovnika, imaju znatno manji broj smrtnih slučajeva, a broj novozaraženih je sličan i u Srbiji i u Hrvatskoj i u BiH.
Danas je u Crnoj Gori preminulo 7 pacijenata, kao i jučer.

Ovakvi podaci dovode u pitanje zbog čega je u BiH naglo povećana smrtnost u odnosu na zemlje regiona, iako imamo manje stanovnika a broj novozaraženih je sličan.

Do sada je u BiH od posljedica koronavirusa preminulo 1.759 osoba, u Hrvatskoj 921, u Srbiji 936 i u Crnoj Gori 356 osoba.

O ozbiljnosti situacije za “Avaz” je govorio infektolog Ednan Drljević.

– Mislim da je kod nas epidemija stvarno uzela maha. U zadnje vrijeme je bilo zastoja u testiranju. U KS veliki broj ljudi se nije mogao testirati, skupljani su uzorci po sedam dana. Kod nas je broj hospitaliziranih jako mali, on bi trebao biti od svih novozaraženih 14 posto, a otprilke u Federaciji je oko 8 posto hospitaliziranih. U Kantonu Sarajevo je ispod 4 posto hospitaliziranih pacijenata, što je zaista premalo. Ja vjerujem da je to jedan od razloga povećane smrtnosti – smatra Drljević.
U narednom periodu se očekuje puno veći pritisak na bolničke kapacitete. Pitali smo ga i ima li dokaza da je virus mutirao.

– Brzina širenja virusa je puno veća nego što je bila. Do sada u svijetu nigdje nije dokazano da je virus promijenio svoj oblik, ostao je isti. Dakle, nije moglo doći do mutacije virusa. Generalno, smrtnost i nije tako velika kako mi mislimo, samo je broj zaraženih jako velik. S jedne strane, što se puno manje testira, a sa druge strane što se jako malo hospitalizira. Stanje je jako zabrinjavajuće – zaključio je Drljević

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79