CRNI REKORD U HRVATSKOJ: Danas više od 700 novih slučajeva zaraze, u Zagrebu potvrđen dosad najveći broj novooboljelih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno više od 700 novih slučajeva zaraze

Zbog velikog broja novozaraženih osoba u Hrvatskoj donesene su nove mjere koje se tiču zaštitnih maski, ugostitelja… U utorak su potvrđena 372 nova slučaja, a dvije su osobe preminule.

Vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite izvijestio je o 10 novih pozitivnih osoba na području te županije.

U Zagrebu je potvrđeno rekordnih 211 novih slučajeva zaraze, potvrdio je direktor NZJZ-a ”Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar. U posljednja 24 sata testirane su 1194 osobe, piše Dnevnik.hr.

 

U Zagrebu je potvrđeno rekordnih 211 novih slučajeva zaraze

 

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem je testiranju obrađeno je 130 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih na koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. 

Jedna županija već dužee vrijeme bilježi izvrsne rezultate. Iz Istarske su županije otkrili koja je njihova tajna. Istra je poluotok, no gledajući po Covid brojkama djeluje kao otok. Odlične brojke nižu se danima, u posljednjih 13 dana je tek 12 pozitivnih.

– Zato što se pridržavamo mi u Istri, mi smo pravi! To vam je pitanje kulture. Ako je narod discipliniran i kulturan, onda imate ovo što ste rekli za Istru – kaže Zoran iz Pule za Dnevnik.hr.

Objavljene su nove preporuke za sprečavanje infekcije u kafićima i restoranima te u ugostiteljskim objektima sa smještajnim kapacitetima. 

Objavljene nove preporuke

Preporuke se odnose i na OPG-ove koji u sklopu svog rada nude usluge smještaja, organizacije poslova, poslužuju hranu, piće i napitke. Nova pravila vrijede i za svadbe.

U svim ugostiteljskim objektima mora biti istaknuta obavijest o pridržavanju fizičke udaljenosti, nošenju maski na licu, ali i maksimalno dopuštenom broju gostiju unutar objekta. U kafićima, restoranima i sličnim objektima dopušta se boravak određenom broju osoba na način da svatko od njih boravi na površini od četiri kvadratna metra.

Prema novim preporukama HZJZ-a, stolovi u kafićima i restoranima moraju biti međusobno udaljeni najmanje tri metra. Ulazak gostiju bit će reguliran na način da će oni moći ući tek nakon što pojedina grupa gostiju napusti objekt. Fizički razmak između grupa posjetitelja mora biti najmanje metar i pol.

Jelovnici u restoranima moraju biti istaknuti u plastificiranom obliku, a pribor se servira kad posjetitelji sjednu. Na javnim okupljanjima na kojima će biti više od 50 posjetitelja, obavezni su COVID redari, i to po jedan na svakih 50 posjetitelja.

Svi zaposlenici u ugostiteljstvu dužni su nositi maske. Gosti kafića i restorana nose ih u vrijeme dok ne sjede za stolom ili u vrijeme kad ne konzumiraju hranu, piće i napitke. Maske obvezno moraju pokriti i nos i usta.

Zabranjeno je i stajanje za šankom. Izuzetak su vrlo mali kafići gdje postoji samo barsko posluživanje napitaka i gdje radi samo jedna osoba. U takvim objektima stajaća mjesta moraju biti označena na način da se poštuje razmak između posjetitelja. 

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol, papar, ulje, ocat i druge začine, već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Što se tiče noćnih barova ili klubova, za njih će trebati unaprijed online rezervirati mjesto. Nakon što se noćni bar ili klub popuni, više neće biti rezervacija.

Preporučuje se vođenje evidencije sudionika i zaposlenih zbog lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze. Prikupljat će se osnovni podaci – ime, prezime i broj telefona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79