Crnogorac optužen da je koristio falš pasoša Hrvatske države

Falš pasoš Martinoviću je u aprilu 2019. godine navodno predao Nusret Seferović

Zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo sumnjiči Podgoričanina Marka Martinovića da je, koristeći falš pasoš na ime Milan Polimac, počinio krivično djelo falsifikovanje isprave i krivično djelo ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Zamjenica opštinskog državnog tužioca Silvia Lončar početkom juna zakazala je saslušanje tog tjelohranitelja i prijatelja navodnog vođe škaljarskog kriminalnog klana Jovana Vukotića.

Pojašnjeno je da na osnovu prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Rijeka i dokumentacije, postoji osnovana sumnja da je počinio krivična djela.

Falš pasoš Martinoviću je u aprilu 2019. godine navodno predao Nusret Seferović.

Seferovića sumnjiče da je na čelu grupe koja je falsifikovala dokumenta za račun pripadnika crnogorskih i kriminalnih klanova iz Srbije.

U spisima hrvatskog tužilaštva, u koje su Vijesti imale uvid, piše da je Martinović osumnjičen da je krivično djelo počinio u vremenu od 18. februara 2019. godine do 30. aprila 2019. godine.

”Da je u Zagrebu i Sesvetama, u namjeri prikrivanja stvarnog ideniteta i da za tu potrebu obezbijedi lična dokumenta izdana od strane nadležnih organa Republike Hrvatske, na ime Milan Polimac, od NN osobe zatražio pribavljanje e-osobne iskaznice i e-putovnice Republike Hrvatske na tuđe ime, te u tu svrhu NN osobi predao sopstvene fotografije, pa je NN pripadnik zločinačkog udruženja koje je organizovao i vodio Nusret Seferović za njega i za tu svrhu pribavio neistinutu putnu ispravu Republike Austrije, serijskog broja 6617221 u kojoj je neistinito navedeno da je izdana 2013. godine na ime i prezime Milana Polimca”, piše u spisima zagrebačkog tužilaštva.

Otisci policajca

Pojašnjeno je da je u tom pasošu, umjesto fotografije Polimca, stavljena Martinovićeva fotografija, nakon čega je osoba koju hrvatski istražni organi još nijesu identifikovali, tako pribavljen austrijski falš pasoš predala Željku Kovačeviću, službeniku zagrebačke Policijske uprave:

”Koji je po prethodnom dogovoru s Nusretom Seferovićem, u cilju pribavljanja traženih ličnih dokumenata Republike Hrvatske ispunio zahtjev za izdavanje lične karte Reublike Hrvatske na ime Milan Polimac kojem zahtjevu je priložio sopstvene otiske prstiju, svojeručno ga potpisao imenom Milan Polimac, a zahtjevu priložio prethodno predanu njegovu (Martinovićevu) fotografiju, na osnovu čega je u provedenom hitnom upravnom postupku izrađena e-lična karta Republike Hrvatske serijskog broja 114220394 s rokom važenja do 19. februar 2024. godine, na ime Milan Polimac, u kojem se nalazila njegova (Martinovićeva) ranije navedena fotografija”, piše u spisima.

Tužiteljka Lončar obrazlaže da je nakon toga, za sada neidentifikovana osoba, 3. aprila 2019. godina u prostorijama Policijske stanice Sesvete, predala tako pribavljenu hrvatsku e-ličnu kartu Ivanki Bojničić, službenici te policijske stanice: ”Koja je ispunila zahtjev za izdavanje pasoša Republike Hrvatske na ime Milan Polimac, sa prethodno predanom njegovom (Martinovićevom) fotografijom, te upisala podatke potrebne za postupak izrade pasoša, na osnovu čega je izrađen pasoš Republike Hrvatske, broj 211675699 na ime Milan Polimac, u kojem se umjesto fotografije Milana Polimca, nalazi Martinovićeva fotografija, a koju je nakon izrade Ivanka Bojničić preuzela 30. aprila 2019. godine i predala Nusretu Seferoviću kako bi je predao Martinoviću radi korišćenja”, piše u tužilačkim spisima.

Seferovića hrvatsko tužilaštvo sumnjičio da je bio organizator kriminalne grupe koja je nabavljala i izrađivala originalne hrvatske pasoše pripadnicima zemunskog, škaljarskog i kavačkog klana.

Vijesti su u decembru 2019. godine objavile da su crnogorski i srpski mafijaši plaćali od 3.500 do 15.000 eura hrvatske putne isprave koje su im omogućavale da se, uprkos potjernicama, slobodno kreću. Nove identitete obezbjeđivali su im članovi dviju kriminalne grupe iz Hrvatske čiji su članovi uhapšeni tada u htvarskoj policijskoj akciji “Pasoš”.
Eksplozija, pa optužbe

Martinović je u policijskim spisima označen kao bezbjednosno interesantno lice i pripadnik škaljarskog kriminalnog klana.

Slovi za čovjeka od povjerenja braće Igora i Jovana Vukotića, koje policija označava šefovima tog klana.

Teško je povrijeđen 19. decembra 2016. godine u podgoričkoj Ulici Vasa Raičkovića, nakon što su još neotkriveni napadači aktivirali eksploziv postavljen ispod “opel astra” u koju je Podgoričanin ušao.

U prvim danima istrage policija je tvrdila da je te noći glavna meta bio Kotoranin Igor Vukotić, koji je ostao nepovrijeđen.

Dan nakon tog napada oglasio se Jovan Vukotić, koji je iznio teške optužbe na račun pojedinih pripadnika Uprave policije.

”Znam koji od pomoćnika direktora Uprave policije uzima 20.000 eura mjesečno od kriminalaca i koji je policijski načelnik uzeo 100.000 eura od kriminalaca. Znam i koji je inspektor na platnom spisku mafije već četiri godine… Sistem je nemoćan jer u redovima broji desetine korumpiranih visokopozicioniranih policajaca – kriminalaca. Oni pomažu sav taj kriminal, spletkare, kriju ubice, zamagljuju jasnu sliku stanja crnogorskog društva”, kazao je Vukotić u decemrbu 2016.

Tada je “Vijestima” elektronskom komunikacijom saopštio imena nekoliko policijskih funkcionera, inspektora i bivših tajnih agenata za koje tvrdi da su na platnom spisku mafije.

”To su provjereni igrači, duboko upleteni u te aktivnosti. Za njih se godinama zapravo zna ko su, ali ih ta prepoznatljivost ne tjera sa funkcija. Gledaju da se što bolje ustoliče i da bolje zarade, jer je policijska plata mala a treba pratiti trendove”.

Iz policije je dan kasnije rečeno da će provjeriti teške i ničim potkrijepljene optužbe bezbjednosno interesantne osobe, sa međunarodne potjernice.

Jovica Vukotić kazao je i da zna ime agenta ANB-a koji sarađuje sa članovima kavačkog klana:

”I spletkari službom i komunicira sa nekim medijima. Znam i koji od medija se finansira od kartela i koji je zadužen da pljuje, laže i sprda se sa ljudskim sudbinama i životima. Ali im te zamisli neće proći, jer ne živimo u Italiji”, rekao je Vukotić “Vijestima”.

U junu 2019. godine Specijalno državno tužilaštvo kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić ispitujući Vukotićeve navode utvrdilo je da nijedan policajac, ni bivši agent tajne službe ne prima novac od mafije.

Iz SDT-a tada nijesu odgovorili – da li su pokretali finansijsku istragu protiv policajaca čija imena je navodni šef škaljarskog kriminalnog klana saopštio Vijestima još krajem 2016. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, u toj istrazi nije nije saslušan Vukotić, iako je istraga otvorena nakon što je saopštio da je policija puna kriminalaca sa značkama, koji su na platnom spisku mafijaških šefova, ali i da neki bivši tajni agenti navodno štite kriminalce i zauzvrat dobijaju novac.

Vijesti su tada objavile dio njegovih tvrdnji, ali ne i imena koja je pomenuo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79