Crnogorac optužen za silovanje Bošnjakinja i napade na civile u Foči 1992. godine

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv crnogorskog državljanina Ranka Radulovića rođenog 1960. godine u Nikšiću, inače ranije višestruko osuđivanog, za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolnih mjesta tokom 1992. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je tokom mjeseca jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg progona je učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad završio je smrću žrtava.

“Također se tereti da je učestvovao u uzimanju talaca, kao i u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, učestvovao u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava”, saopćeno je iz Tužilaštva.

U Pljevljima jutros osvanuli novi grafiti s pogrdnim porukama Bošnjacima

Optuženi se tereti za kazneno djelo – Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam (7) svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(VIDEO) Pročitajte poruku koja nam je došla iz Pljevlja: “Svi smo mi braća”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79