Crnogorci gase nacionalnu aviokompaniju, otvaraju novu

Ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić najavio je osnivanje nove aviokompanije jer, kako je kazao, ne može se donijeti nijedna odluka koja bi išla u korist „Montenegro Airlinesa“.

Kad je posrijedi ova aviokompanija, postoji problem što se, kako je naveo Bojanić, uz svu dobru volju, “ne može donijeti nikakva odluka”.

– Mi ne možemo donijeti nijednu jedinu odluku koja bi išla u korist produženja života MA, a koja bi bila zakonita – dodao je on.

Radnici će ostati bez posla

Kako je kazao, ne postoji mogućnost da se dobije kredit za MA od trećeg lica.

– Imamo u planu osnivanje potpuno nove kompanije, sa osnivačkim kapitalom Vlade – naveo je ministar kapitalnih investicija.

Koliko je sutra, dodao je on, krenut će se sa osnivanjem nove kompanije, iako će to podrazumijevati gašenje MA i gubitke.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da teška situacija za kompaniju i za radnike koji će ostati bez posla. Kazao je da je već formirana radna grupa za formiranje nove aviokompanije.

Spajić je naveo i da će neko morati da odgovara za stanje u MA. Imovine u MA gotovo da nema, tvrdi on.

Sve je očerupano – dodao je Spajić.

Što se tiče avio-industrije, ovo je posljednji novac koji će država da plati, naglasio je on.

Od 2016. godine zaposlenima nisu plaćani doprinosi, a posljednjih nekoliko mjeseci, kasnila je i plaća, rekao je, odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Bojanić.

Šteta od gašenja MA iznosit će 50-ak miliona eura, dodao je on.

Oglasio se Milo Đukanović

Tim povodom oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

– Ugasiti biznis je jednostavno i brzo, čak i nacionalnu aviokompaniju. Ali može biti i veoma rizično i nepromišljeno, posebno u zemlji koja četvrtinu svog BDP-a stvara u turizmu, a koja nije iskoristila ni 50 posto svojih potencijala u toj djelatnosti. Neće ih ni iskoristiti bez lakše dostupnosti destinacije, a nje nema, između ostalog, i bez nacionalnog avio prevoznika – napisao je Đukanović na Twitteru.

– O tom našem nacionalnom, razvojnom interesu niko neće brinuti osim naše Vlade. Današnja odluka nije izraz takve brige. Prije bih rekao da je riječ o čistom populizmu, sa moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju – napisao je Đukanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79