Crnogorci napravili kampanju “Stop inflaciji”. Svi trgovački lanci odazvali se akciji

U Crnoj Gori danas počela je kampanja “STOP INFLACIJI” u koju se uključilo šest maloprodajnih lanaca: Voli, Mercator, Laković, Domaća trgovina (Aroma, City, Conto), Franca i Megapromet. Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je saopštio da su se svi trgovački lanci odazvali akciji. Vlasnik Volija Dragan Bokan je naglasio da je bilo puno hajke na crnogorske trgovine.

– Listu proizvoda smo definisali da bude pokriveno sve. Svi trgovački lanci dali su listu i veću nego što smo tražili. Mislim da je ovo za početak dobar potez. Pratit ćemo u narednom periodu kako ide akcija – rekao je ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, povodom ove akcije.

Na pitanje zašto nema ulja i brašna u korpi, Đurović kaže da je razlog to što su marže na ulje, brašno, šećer i so ranije ograničene.

– To je zakonski ograničeno. Ovo je sada na dobrovoljnoj osnovi u dogovoru. Siguran sam da je ovo samo početak timskog rada Ministastarstva, trgovačkih lanaca i privrede jer, želimo da se dogovaramo – poručio je Đurović.

Vlasnik Volija Dragan Bokan je povodom početka akcije Stop inflaciji kazao da je bilo puno priče, a kako kaže i hajke na crnogorske trgovine.

– Danas smo tu kao što smo i uvijek bili i kada je bila borba sa snabdijevanjem crnogorskog tržišta. Bili smo tu i u periodu koronavirusa. Uvijek smo radili sa izvršnom vlašću, Vladama, i uvijek je crnogorska trgovina bila partner – istakao je on.

Prema njegovim riječima privrednici i Vlada moraju zajedno raditi na dobrobiti cijele države.

On ističe da su cijene niže nego u kompletnom regionu.

– Tvrdim da ne postoji niti jedna cijena da se za jedan cent podigla, a da to nije reflektovano povećanjem nabavnim cijena ili obavezama prema državi – rekao je Bokan.

Antiinflaciona korpa formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda u tabeli koja slijedi. Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom ekonomskog razvoja (trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad pet posto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na pet posto).

Predviđeno je da nove, snižene cijene u skladu sa dogovorom o “antiinflacionoj korpi” traju do kraja aprila, nakon čega će akcija biti produžena do 1. juna sa mogućnošću zamjene artikala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79