Crnogorci pozvali sutra na proteste, vlasti im poručile da su okupljanja zabranjena zbog koronavirusa

Ministar unutrašnjih polova Crne Gore Sergej Sekulović je povodom poziva na javno okupljanje na društvenim mrežama, koje je zakazano za ponedjeljak u 12 sati, ispred zgrade Skupštine Crne Gore, podsjetio da su masovna okupljanja zabranjena zbog epidemioloških mjera u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

– Poštujem i ohrabrujem pravo na izražavanje političkog stava, ali sada nije vrijeme za masovna okupljanja, bitno je da sačuvamo zdravlje i sigurnost. Kršenje zakona treba sankcionirati, ali pozivam da se vodi računa o potpunoj zaštiti ljudskih prava. Uprava policije će djelovati preventivno i u slučaju potrebe, poduzeti neophodne mjere u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira i zaštite sigurnosti svih građana Crne Gore, istaknuo je Sekulović, a prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Naime, društvenim mrežama kruže pozivi za skup u ponedjeljak u 12 sati, ispred zgrade Skupštine Crne Gore, u znak protesta usvajanju izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a o čemu bi se trebali taj dan izjasniti zastupnici Skupštine.

Zakonom o slobodi vjeroispovjesti koji je 27. decembra 2019. izglasala tadašnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS), predviđeno je bilo da vjerski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi vjerskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu svojinu. Tome se Srpska pravoslavna crkva oštro protivila i zbog toga organizirala višemjesečne litije.

Izmjenama Zakona se ukidaju članovi koji su bili sporni SPC-u.

– Oni koji sutra glasaju za izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, glasat će za to da se Cetinjski i Ostroški manastir, manastir Morača i Đurđevi stupovi, i stotine drugih crnogorskih svetinja poklone SPC-u, formiranoj u drugoj državi vijekovima nakon što su one izgrađene, s ciljem širenja srpske nacionalne misli, napisao je na Facebook profilu gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

NVO Montenegro International saopćila je da je na njihov e-mail pristiglo nekoliko desetina poruka potpore spomenutom skupu, piše Fena.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79