Crnogorka i Bosanka sklopile brak u Podgorici – druge su LGBT partnerke koje su stale pred matičara u Crnoj Gori

Nakon što je Crna Gora prije nešto manje od mjesec dana donela Zakon o istopolnom partnerstvu, a nakon što su matičari prošli obuku, počelo je “vjenčavanje” LGBT partnera životnom partnerstvu.

Prije nedjelju i po dana prvo istopolno partnerstvo sklopljeno je u Budvi između dvije mlade žene koje žive i rade u inostranstvu. Drugo istopolno partnerstvo sklopljeno je u Podgorici i to između Crnogorke i Bosanke.

U Crnoj Gori održano prvo vjenčanje istospolnog para

U Podgorici je danas zaključeno prvo istopolno životno partnerstvo između državljanki Crne Gore i Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako navode, matičari Sekretarijata za lokalnu samoupravu su partnerke upoznali sa pravima i obavezama, shodno odredbama Zakona o partnerstvu lica istog pola, nakon čega su partnerke dale saglasnost za sklapanje partnerstva.

– Podsjećamo, Sekretarijat za lokalnu samoupravu je ranije preduzeo sve neophodne korake u cilju adekvatne implementacije Zakona, te su matičari Glavnog grada pohađali seminare i obuke na tu temu, koje je organizovala crnogorska LGBTQ asocijacija “Queer Montenegro” i nevladina organizacija Juventas – dodaju iz Glavnog grada.

Ističu da su se zapošljeni u Sekretarijatu upoznali sa detaljima o polnom i rodnom indetitetu, značenjima termina i pravima pripadnika LGBTQ zajednice, te su bez poteškoća pristupili sklapanju ovih životnih partnerstava.

– Glavni grad čestita partnerkama na sklopljenom životnom partnerstvu, uz poruku da je sloboda apsolutna kategorija i svaki čovek, bez izuzetka, treba da uživa jednaka prava i živi u skladu sa ličnim opredeljenjem – zaključuju iz Glavnog grada, prenosi Cdm.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79