Crnogorskim tužiocima negiranje genocida u Srebrenici nije krivično djelo

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet zbog okupljanja građana 5. aprila, na kome je bio istaknut transparent “Zbog Srebrenice sa funkcije se Srbin skida, upamtite nije bilo genocida”, i ocijenilo da nema osnova za krivično gonjenje, ali da ima za pokretanje prekšajnog postupka.

Tog dana su u Podgorici protestovali građani jer je premijer Zdravko Krivokapić pokrenuo proceduru za smjenu ministra pravde i ljudskih i manjinski prava Vladimira Leposavića, zbog nepriznavanja genocida u Srebrenici.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet zbog transparenata i okupljanja građana, a zbog najavljene smjene ministra Vladimira Leposavića, te je ocjenom spisa predmeta utvrđeno da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, kazala je CdM-u portparolka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

Međutim, dodala je, da ovo tužilaštvo nalazi da postoje osnovi za pokretanje prekršajnog postupka, zbog čega će se pred nadležnim područnom organom za prekršaje pokrenuti postupak.

O ovom događaju najprije je Uprava policije obavijestila državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji je ocijenio da postoje osnovi sumnje da je u događaju, zbog istaknutih transparenata i uzvikivanih parola, učinjeno krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mrženje, koje je u stvarnoj nadležnosti Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i dao je usmeni obavezujući nalog policiji da obavijesti dežurnog državnog tužioca u tom tužilaštvu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79