Crnolistaš Novalić žestoko napao ambasadora SAD Murphyja

Osoba sa američke crne liste, osumnjičeni u aferi “Respiratori” i odlazeći premijer Federacije BiH Fadil Novalić obratio se putem svog Facebook profila građanima povodom dostavljanja Parlamentu BiH budžeta za narednu godinu u rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM, a direktno je prozvao i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja zbog stavova koje je iznio u intervju za sarajevske medije.

Novalićevu poruku prenosimo u cjelosti:

“Nepostojeća Vlada“ danas je Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dostavila do sada najveći Budžet Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 6,7 milijardi KM.

Uz svo uvažavanje i zahvalnost na neprocjenjivo važnoj ulozi i podršci Sjedinjenih Američkih država, koje su bile i ostale među najvećim prijateljima Bosne i Hercegovine, a koje podržavaju suverenitet i teritorijalni integrititet naše države, ne mogu da ne izrazim iznenađenje zbog pojedinih izjava ambasadora SAD-a iznesene jučer u jednom intervjuu.

Kao prvo, izjave tipa ‘mi smo u procesu formiranja vlasti nakon izbora…’, te ‘da bismo imali državnu vlast formiranu već početkom naredne godine..’ nedvosmisleno upućuju na Vašu umješanost u izborni i post-izborni proces u našoj zemlji na način koji nije primjeren stranom diplomati.

Da bi se izbjegla bilo kakva pogrešna tumačenja, cijenim da biste trebali pojasniti našoj javnosti da li su izjave koje ste dali zvanični stav Ministarstva vanjskih poslova SAD, u što sumnjam, s obzirom da mnogi izvori u SAD navode da je vaša zemlja ‘žrtva’ ozbiljne umješanosti treće strane, Rusije, tj. Putina u izbore u vašoj zemlji.

Na isto upućuje Vaša izjava da ‘govorimo o potencijalnoj federalnoj vladi, a nismo je imali osam godina…’.

Uvjeren sam da je naša javnost iznenađena nepoznavanjem osnovnih činjenica o zemlji vaše službe, jer je svima poznato da federalna vlada postoji i radi punih osam godina u skladu sa važećim zakonskim propisima naše zemlje.

Nova Vlada Federacije BiH nakon izbora 2018. nije formirana samo zbog blokada HDZ, što oni nisu nikad ni krili, javno uvjetujući formiranje vlade promjenama Izbornog zakona BiH.

To, naravno, ne znači da vlade nije bilo!

Naprotiv, ta ‘nepostojeća’ vlada je, između ostalog, podstakla industrijski rast, povećala zaposlenost, više puta povećala penzije, provela složene reforme, stabilizirala i višestruko povećala budžet, kojeg ove godine ‘nepostojeća’ vlada predlaže u rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM.

Podsjetit ću da je ova Vlada izabrana 2015. na osnovu rezultata izbora, i da se sastav Vlade Federacije da je izabrana 2018. ne bi značajnije promijenio, opet na osnovu rezultata izbora, ali ostaje činjenica da je HDZ to blokirao.

Da li je to ‘nažalost’ ili nije, pokazali su i ovi izbori, odnosno sastav Doma naroda i većina koju je SDA opet dobila. Podsjetit ću na rasulo koje nam je ostavila prethodna Vlada, a u kojoj su bile upravo preteče današnjih ‘jedanaestorki’, ‘osmorki’, ‘trojki’ i ogromne dugove koje smo zatekli u budžetu.

Ova Vlada, od kako sam ja premijer, ne da je ‘zakrpila rupe’ sve rupe koje je prethodna Vlada stvorila, nego nikad nije bila u minusu iako smo se suočavali s velikim problemima koje su donijeli, prvo pandemija koronovirusa, a onda i ruska agresija na Ukrajinu, što je poremetilo tržište u cijelom svijetu dovodeći do ekonomske i energetske krize s kojom se suočavaju i građani Evrope.

Ali i pored svih problema i pomoći koju smo pružali privredi, kantonima, i našim institucijama, kako bi se mogli bolje nositi s krizom, nisam nikad dozvolio da kasne penzije kao ni bilo koja druga socijalna davanja.

Istovremeno smo uspjeli i investirali u brojne projekte zbog čega su čak i mediji, koji mi nikad nisu bili naklonjeni, ovo ljeto pisali kako Federacija postaje veliko gradilište.

Nikad nigdje niste mogli pročitati da ova Vlada nema sredstava za ispunjavanje svojih obaveza, ili da pomogne svojim građanima, ili da se ova vlada zadužuje, ili da prodajemo naše obveznice da bismo isplatili plate nekome… Za sve što govorim postoje egzaktni pokazatelji.

Nikad se nisam bavio politikanstvom, niti spinovanjima, ja sam inženjer koji se vodi matematikom i rezultatima.

Na kraju, podsjetit ću vas na neke fotografije koje prikazuju stanje koje sam zatekao”, poručio je Novalić i podijelio fotografije velikih demonstracija građana širom Federacije BiH uslijed nezadovoljstva radom tadašnje vlasti predvođene SDP-om i federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79