“Crvena linija je pređena”: Tri ubistva u tri dana, među stanovnicima Hercegovine vlada panika

Posljednjih dana Hercegovinu potresaju ubistva. Pored ubistva migranta u Bileći, u tri dana dogodila su se još dva.

Građani zabrinuti. Postavlja se i pitanje, zbog čega se dešavaju ubistva, gdje je društvo zakazalo, i mogu li se slični događaji spriječiti?

Dvadesetjednogodišnja Sunita Hindić, osumnjičena za ubistvo mostarskog ugostitelja Ninu Ivankovića, nakon predaje policiji prebačena je u Tužilaštvo HNK. U Mostar je dovezena u invalidskim kolicima i sa gipsom na nogama jer je prilikom bježanja zadobila lomove kostiju oba stopala. Određen joj je jednomjesečni pritvor.

– Zbog okolnosti koje ukazuju na to, da bi puštanjem osumnjičene na slobodu, postojala opasnost od njenog bjekstva, Kantonalni sud Mostar je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenoj. Kantonalno tužilaštvo nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo – saopšteno je iz Tužilaštva HNK.

Vijest o nasilnoj smrti devetnaestogodišnje Lane Bijedić dodatno je uznemirila javnost. Tijelo djevojke pronađeno je u rijeci Studenčici pored Ljubuškog, uz vidljive tragove koji ukazuju da se sa ubicom borila, ali za sada nema nikakvih tragova koji bi mogli dovesti do ubice.

– Na tijelu su pronađeni tragovi udaraca u predjelu glave i tragovi gušenja. U tijelu su pronađeni tragovi vode u plućima i prilikom obavljanja uviđaja na mjestu događaja pronađen je mobilni aparat koji je poslan na vještačenje – objasnioje Josip Aničić, tužilac Tužilaštva ZHK .

Sva ova dešavanja unijela su nemir među građane, kažu “crvena linija” je pređena.

“Normalno da se bojim, ko god ima djecu, mora se bojati”, “Zakazali su svi pomalo od vlasti, pa dalje, policija, svi , možda i mi sami”, “Nismo sigurni nikako”, samo su neki od komentara građana.

Psiholog Marko Romić upozorava kako nam je društvo u jednoj prilično teškoj anksiozno depresivnoj epizodi, ističući kako se u prevenciji sličnih događaja mora više uključiti porodica i društvo u cjelini.

– Najprije moramo poći od porodice. Porodica je korijen društva, porodica je polazište, tu se rađamo, oblikujemo, tu je najznačajniji dio mjera koje se trebaju poduzeti, iza toga tu su predškolske, školske ustanove, vjerske organizacije, cijelo društvo – pojasnio je Romić.

U MUP HNK tvrde da razloga za strah nema. Iako u ovoj policiji nedostaje 280 službenika, to se, kako su istakli, ne odražava na bezbjednosnu situaciju.

– Bezbjednosna situacija na području HNK je na zadovoljavajućem nivou, i MUP može odgovoriti na sve izazove – poručio je Ljudevit Marić, portparol MUP HNK.

Ipak opšta percepcija građana o bezbjednostiu gradu uglavnom je narušena. Građani podsjećaju na mnogo neriješenih slučajeva, kao što je ubistvo crnogorskog državljanina Božidara Cicimila, čije su ubice i četiri godine nakon ubistva na slobodi, piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments