Crveni alarm: Brojni građani BiH upadaju u dužničko ropstvo

Crveni alarm: Brojni građani BiH upadaju u dužničko ropstvo


Nasuprot upaljenom crvenom alarmu stručnjaka, građani Bosne i Hercegovine suočavaju se s izazovom financijskog preživljavanja, a put do boljeg društva često vodi kroz kreditno zaduživanje i ulazak u dužničko ropstvo.

Između sredstava koja imaju na raspolaganju i prispjelih obveza, mnogi se građani odlučuju za potrošačke kredite, čime svjesno ulaze u začarani krug dugovanja. Ovaj trend postaje indikator brojnih problema u društvu, obuhvatajući ekonomske, socijalne i političke aspekte.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, troškovi osnovnih životnih potreba za setembar iznose tri hiljade konvertibilnih maraka. No, pokrivenost ovih troškova minimalnom plaćtom iznosi manje od 20 posto, što prisiljava građane da se okreću kreditima kako bi pokrili razliku. Sindikalna potrošačka košara postaje svojevrsno ogledalo finansijskih izazova koje građani svakodnevno doživljavaju.

Uprkos očitoj teškoći, mnogi se suočavaju s nedostatkom drugih opcija, prisiljavajući ih na korak koji mnogi doživljavaju kao nužnost.

Podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine pokazuju da je zaduženost građana kreditima u septembru iznosila 11 miliona i 616 hiljada KM. Ekonomisti upozoravaju da kućni budžet građana postaje sve više ovisan o komercijalnim kreditima, stavljajući ih u situaciju “dužničkog ropstva.”

Profesor Ekonomskog fakulteta Sarajevo, Željko Šain, ističe da se trend zaduživanja građana u Bosni i Hercegovini razlikuje od svjetskog trenda, naglašavajući teške životne uslove.

“Teško je prognozirati budućnost u ekonomskom smislu zbog cjelokupne geopolitičke situacije”, zaključuje Šain, naglašavajući ozbiljne izazove pred građanima Bosne i Hercegovine.

Ovaj paradoks života na kreditima, iako neizbježan za mnoge, postavlja pitanje dugoročne održivosti i traži većeg razumijevanje složenih problema koji oblikuju ekonomsku, socijalnu i političku stvarnost Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija