Crveni alarm za ljudskost: Čija su odgovornost šestoro napuštene djece u devastiranoj kući?

Šestoro maloljetne djece, uzrasta od 14 mjeseci do 11 godina, mjesecima su bez roditeljskog staranja. Komšije i rodbina navode da od juna upozoravaju institucije, institucije ni poslije više prijava nemaju odgovor na ovo kršenje osnovnih dječijih prava.

Sve se događa u naselju u kojem žive ljudi sa margine – najbrojnija nacionalna manjina BiH, na marginama Brčkog.

U trenutku naše posjete, zatičemo troje djece okružene komšijama i srodnicima koji tvrde da djeca već tri mjeseca žive isključivo od pomoći istih ili prosjačenja najstarije sestre koja ima svega jedanaest godina. Otac ih je, navode, napustio prije godinu dana, majka u šestom mjesecu ove godine. Majka je zvanični staratelj djece, ime oca im nije upisano u matičnu knjigu, ali – rodbina saglasna – oboje su odgovorni za situaciju u kojoj se danas djeca nalaze. Jednako.

„U kući živi nas dvanaest, ja sam ’46. godište, a žena ’39. Ona nema jedan bubreg, i drugi nije dobar. Nije pitanje naknade, uzeo bih ja njih, ali ja ne mogu da brinem o njima“, ističe djed djece i pokazuje posljedice ranjavanja, zbog kojih jedva koristi jednu ruku.

Ulazimo u trošnu zgradu u čijem se potkrovlju nalazi stan, za koji je majka djece dobila privremeno rješenje za korištenje od strane resornog odjeljenja i tu zatičemo pravu katastrofu. Urin se vidi i osjeti već na samom ulazu. Stan nema ulaznih, a sobna vrata su – naslonjena na zid pa se mališani provlače ispod njih. Muško dijete od oko dvije godine, nema odjeću na sebi a svo troje djece, vidno su zapuštena, prljava i uplašena.

Komšije i srodnici porodice kažu da ih je najprije napustio otac koji se odselio u Hercegovinu, da bi ih u junu 2020. napustila i majka. Spavaju pod vedrim nebom, neokupani, goli i bosi. Srodnici i komšije potvrđuju nam da je najstarija sestra otišla da prosi kako bi im donijela nešto hrane, dok je najmlađe dijete u toku naše posjete naselju, prevezeno u bolnicu usljed komplikacija zdravstvenog stanja. Dijete je na stepeništu ruševne zgrade palo, povrijedilo karličnu kost i imobilizovano je, zbog čega je u trenutku posjete bilo u brčanskim zdravstvenim institucijama. Kako saznajemo, isti dan je vraćeno u ovo okruženje.

„U šestom mjesecu 2020. godine, prvo anonimnom dojavom, došli smo do saznanja da se u naselju Prutače, majka ne brine adekvatno o djeci, na način da ih ostavlja bez nadzora, udaljava se u toku dana i ponovo vraća djeci. Otvorili smo predmet po službenoj dužnosti, dokumentovali da smo izvršili pregled terena. Majka je samohrani roditelj djeci, djeca nemaju upisano ime oca i majka ostvaruje pravo na uvećani dječiji dodatak i korisnica je, da kada je imala troje ili četvoro djece stana u tom naselju“, objašnjava Nataša Stevanović, šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Vlade Brčko distrikta.

Nastavlja, pokušali su stupiti u kontakt i obaviti razgovor s majkom, odlazili na lice mjesta, ali u „masi djece koja su u naselju, ne utvrđuju koja su djeca – pomenute majke“. Na licu mjesta nalaze srodnika.

„Obavljamo razgovor sa njim, da se majka privoli da dođe u instituciju na razgovor, obećavaju da hoće – međutim, ne dolazi“, nastavlja Stevanović.

Jedno od djece, u međuvremenu, pada i zadobija lom, zbog čega organ staranja nadalje hitno postupa. U tom trenutku, uključuje se i policija, kao istražni organ.

„Dana 12.08. 2020. godine Policija Brčko distrikta BiH zaprimila je prijavu da je maloljetno dijete povrijeđeno i prevezeno u Urgentni centar Brčko, gdje je dežurni ljekar konstatovao da su nastupile teške tjelesne povrede. Policijski službenici su odmah nakon prijave izašli na lice mjesta, izvršili uviđaj pod nadzorom dežurnog tižioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH, te o navedenom obavijestili Pododjel za socijalnu zaštitu, čiji je predstavnik takođe bio prisutan na licu mjesta, gdje je prilikom uviđaja utvrđeno da se radi o neuslovnom objektu za smještaj, u kojem boravi i živi sedmočlana porodica“, navode iz Policije.

Drugu prijavu, kažu, dobili su 09.09.2020. godine, kada su utvrdili da za obje prijave postoji osnov sumnje da je od strane staratelja M.I, rođene 1993. u Maoči, počinjeno krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz čl. 216, st. 3. Krivičnog zakona BDBIH i krivično djelo povreda porodičnih obaveza iz čl. 217., st. 2. Krivičnog zakona BDBIH. O svemu je obaviješten, ističu, organ starateljstva – kako bi zbrinuo sve maloljetne članove porodice M.I.

Po naredbi Tužilaštva, majka je saslušana u svojstvu osumnjičene.

Tužilaštvo sve navode potvrđuje i navode da više podataka, u cilju zaštite istrage i interesa maloljetnika – ne mogu dati.

„Tužilaštvo je u okviru nadležnosti otkrivanja i gonjenja počinilaca krivičnih djela upoznato s okolnostima navedenog slučaja, te je neodložno donijelo naredbu u provođenju istrage protiv dvije osobe zbog sumnje da su počinile krivično djelo Povreda porodičnih obaveza iz člana 217 st. 2. Krivičnog zakona BDBiH”, dostavljaju u odgovoru na naš upit.

Uz sve neodložnosti, djeca – četvrti mjesec nemaju staratelja, više gladna nego sita i sve dok nisu povrijeđena, nema konkretnog postupanja.

“Porodični zakon ovakve situacije tretira i nalaže neodložno postupanje organa starateljstva, odnosno Pododjela za socijalnu zaštitu Vlade Brčko distrikta. Do povreda nije smjelo doći, jer je činjenica da je samo napuštanje djece jeste krivično djelo”, ističe Ana Kotur-Erkić, pravnica Udruženja Beba više.

Međutim, za ispunjenje uslova hitnosti – objašnjava, nedostaje još jedan element.

“Tužilaštvo je, kako su nam odgovorili, u fazi istrage. Dakle, majka još uvijek nije oglašena nesposobnom i nije spriječena da se o djeci stara, za šta je potrebna sudska odluka u vanparničnom postupku. Sa druge strane, nije još ni počeo postupak pred krivičnim sudom”, objašnjava ona.

Stevanović je sličnog stava.

“Organ starateljstva ne može izmjestiti ili uzeti dijete samo na osnovu neposrednih saznanja, već je očekivano, da u okviru službene saradnje dobijemo od Tužilaštva uputstvo o postupanju s djecom. Oči javnosti jesu na ovoj instituciji, ali kako djeca ne mogu dati saglasnost zakonski, potreban nam je otvoren put da dalje postupamo ”, naglašava.

Majka i dalje koristi pravo na dječiji dodatak i pravno je korisnica dodijeljenog stana, što će ostati sve dok joj se – pravno djeca ne uzmu, iako ih je sama – ostavila.

U vrtlogu nadležnosti – čini se da se postupajuće institucije igraju – nenadležnih dok se ne ispune formalni uslovi.

“Član 130. Porodičnog zakona kaže da organ starateljstva postupa odmah po saznanju za zanemarivanje djeteta, ali je jasno da različiti organi različito vode ovu situaciju. Policija prijavljuje dva krivična djela, Tužilaštvo postupa po jednom, a Pododjel – vjerojatno u strahu od pravnih posljedica – čeka da se postupak prema majci provede u narednu formalnu fazu, da djecu izmjeste. Ono što me najviše zabrinjava jeste – ovdje ne postoji nikakav akt po kojem se ova tri organa, kao važni u različitim segmentima, mogu usaglasiti o hitnosti ove i sličnih situacija, kako bi zajedničkim naporima spriječili – eskalaciju koja se desila”, zaključuje Kotur-Erkić.

Pitanje za sve nas – ako ne možemo odgovoriti institucionalno, možemo li ljudski zamisliti – da je neko nama blisko dijete u ovakvoj opasnosti, šta bismo tražili od svih nadležnih?

Ova djeca nemaju nikoga ko bi ozbiljnije digao glas za njih. I dok čitate ove redove, pred njima je još nebrojeno noći u kojima će pod vedrim nebom čekati da sreća igra na niihovoj strani, nesvjesni opasnosti u kojoj se nalaze – prenosi Otisak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79