Crvi se navodno pojavili u odrescima u studentskoj menzi, inspekcija utvrdila

Namirnice koje su zatečene u kuhinji, uzorkovane su i nalaze se u zasebnom rashladnom uređaju za dodatne analize

Nakon što su jučer portali prenijeli vijest o pronađenim crvima u pohanom mesu, stiglo je očitovanje inspekcije koja je izvršila izvanredni nadzor u restoranu SC-a u SD “Stjepan Radić”.

Nadležna inspekcija utvrdila je da se ne radi o crvima, već o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje. Napravili su i pokus u kojem su panirali komad mesa u smjesi koja sadrži zrnca riže, a nakon toga i u ‘normalnoj‘ smjesi, piše Jutarnji list.

Kontrolu su proveli doktor veterinarske medicine Krešimir Matijević i sanitarna inženjerka Ana Horvat, a izvanredni nadzor započet je odmah po primljenoj informaciji kako bi se utvrdile okolnosti nastanka fotografija koje su se proširile društvenim mrežama.

– U trenutku nadzora od navedenih spornih namirnica u kuhinji je zatečena samo pečena piletina, dok ostale navedene namirnice nisu zatečene u gotovom stanju. Pregledom jelovnika utvrđeno je da je pečena piletina na jelovniku u kuhinji 1, dok je panirani bečki odrezak na jelovniku u kuhinji 2, napisali su u očitanju.

Nadalje kažu kako su sve namirnice upotrebljene za pripremu ručka dostavljene u kuhinju istog dana s urednim deklaracijama čije su nam fotografije i dostavili. Namirnice koje su zatečene u kuhinji, uzorkovane su i nalaze se u zasebnom rashladnom uređaju za dodatne analize.

– Pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima vidljiv je dio paniranog bečkog odreska koji po svojoj površini nije svojstven za taj proizvod jer sadrži bjelkaste tvorevine veličine 5-6 mm, ispucane površine nalik na crve. Prema izričitim tvrdnjama voditeljice kuhinje, kao i zaposlenika koji su obavljali predpripremu i pripremu namirnice, nije riječ o crvima nego se radi o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje, te su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi, stoji u priopćenju.

Napravili su i testiranje na način da su panirali s normalnim krušnim mrvicama, a zatim s onima u koje je dodana riža.

– Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji neodoljivo podsjeća na crve. Također valja spomenuti i činjenicu da su crvi bjelančevine te da bi na visokoj temperaturi prženja potamnili poput ostatka mesa, zaključili su stručnjaci.

Ustanovljeno je da navedena namirnica nije predstavljala opasnost za zdravlje i život konzumenata, nego svojim izgledom nije zadovoljila kriterije. Ravnatelj Studentskog Centra, Mirko Bošnjak, pozvao je studente koji su imali prigovor na kvalitetu hrane da se jave u njegov ured te se ispričao na neugodnostima. U cilju poboljšanja životnog standarda studenata, svi korisnici usluga pozvani su na aktivnu komunikaciju i suradnju, piše Jutarnji list.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79