Čubrilović: Da li je rješenje to što SDA predlaže, da smo genocidaši i genocidna tvorevina?

O izgovorenom “ne” visokom predstavniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske, mogućim sankcijama, ali i razgovorima sa FBiH o budućnosti Bosne i Hercegovine, za Novi dan, N1 televizije, govorio je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Na pitanje novinarke šta raditi nakon izgovorenog “ne” Valentinu Inzku, kazao je da pitanje nije bilo ultimativno.

– Prvo, nisam razumio da je to bilo ultimativno, to je bilo jedno pismo, poziv te vrste. Riječ je o jednom događaju koji je više od pet godina prisutan na ovom prostoru – naveo je Nedeljko Čubrilović za N1.

Kako je kazao, svi prisutni poslanici glasali su za te zaključke.

– Ovdje pojedinac nije bitan, bitan je odnos prema najvišem zakonodavnom organu od strane institucije koja je u liku viskog predstavnika i bitan je odnos kako NSRS sagledava to. Narodna skupština je ipak bila jedinstvena u odgovor na upit Incka (Inzko) – kazao je Čubrilović.

Nema nametanja zakona

Kako je naveo, to je viđenje Valentina Incka Republike Srpske i obaveza RS.

– Inzko već duže vrijeme ovdje saosjeća samo sa jednim narodom i uvijek ističe bol jednog naroda, zabrinutost jednog naroda, navodi primjere iz jednog naroda. On zaboravlja da je ovo država tri konstitutivna naroda, dva entiteta. Možda je mogao više da doprinese da njegovim odlaskom ova zemlja ostane u sređenijem stanju nego što jeste. Događaj vezan za tablu i povelje mogu samo da budu prethodnica nekim namjerama o kojima mi možemo samo da nagađamo kakve će biti – navodi Čubrilović,

Kako tvrdi, uz “pritiske iz jednog naroda žele da se nametne zakon o negiranju genocida”. Na upit da li očekuje da ovaj zakon bude nametnut do kraja mandata Valenzina Incka, Čubrilović je kazao da ne očekuje.

– Ne bi to bilo rauzmno, naravno da ne očekujem. To bi značilo da se zabranjuje rad svim naučnicma, svim istoričarima, na preispitivanju svih događaja. Šta to znači zabrana? Znači da to jedan naučnik ne smije da proučava kao pojam, slučaj, na bilo koji način. Ne očekujem da se to desi. Ne znam da je gospodin Inzko bio posljednjih nekoliko godina u RS. Ovo nije trebalo visokom predstavniku i NRSR, a pogotovo nije trebalo kao politička pojava u odnosima u BiH. Tenzije su podignute baš zbog toga i oko toga – smatra.

Standardi EU

Navodi da sankcije nisu rješenje i da treba raditi na sređivanju države, a ne na njenom raslojavanju.

– Šta god da se desi ja na takva dešavanja ne mogu da utičem. Ali ne mislim da je to rješenje. Treba BiH sređivati kao državu, njene standarde primicati standardima EU, a ne raditi na raslojavanju. Ne reagujete na zaključak sa Kongresa SDA da RS treba da nestane, da je genocidna tvorevina, a reagujete na neke zaključke koji pozivaju na razgovor i dogovor. Kome to smeta razgovor? Da li je rješenje to što SDA predlaže, da smo genocidaši, da smo genocidna tvorevina… NSRS je konkretno odgovorila šta misli o tome svemu. Nije rješenje poziv na rat koji možete da čujete sa druge strane, nije rješenje da svaki dan prozivati da je RS genocidna tvorevina – kazao je Čubrilović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79