Čudan nesrazmjer: Na popisu stanovništva 3,5 miliona ljudi, na izborima 3,2 miliona birača

U BiH je na popisu stanovništva 2013. upisano 3.531.159 stalnih stanovnika, dok je na Lokalnim izborima 2020. registrovano 3.283.194 birača. Vehid Šehić, pravni stručnjak i nekadšnji član CIK-a, izjavio je za Klix.ba da je to normalno za državu poput BiH.

Nesrazmjer broja popisanih građana i broja registrovanih birača problematizovan je na svim izborima održanim poslije 2013. godine, kada je izvršen popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Izuzetak nisu ni ovi izbori.

Nesumnjivo je, smatra Vehid Šehić, da na obje strane ima manjkavosti: veća je manjkavost što popis stanovništva nije izvršen u cijelosti i manja što nisu ažurne lokalne institucije poput matičnih ureda umrlih.

“Logika je da blizu 25 posto građana jedne države nema aktivno i pasivno biračko pravo jer su mlađi od 18 godina. Trebalo bi da smo, shodno broju registrovanih birača 2020. godine, na popisu imali blizu 4 miliona stanovnika”, ističe Šehić.

Poentirao je da popis stanovništva 2013. godine nije izvršen u cijelosti i da se od tada na svim izborima javlja nesrazmjer između broja popisanih građana i registrovanih birača.

“U općinama postoji više birača nego što je popisano građana. Na Centralnom biračkom spisku se nalazi svaki građanin koji ima ličnu kartu. Mnogi žive izvan BiH i nisu bili popisani 2013. godine”, kazao je Šehić za Klix.ba.

Podsjeća da je popis stanovništva održan 2013. godine nakon mnogo peripetija.

“Eviedentno da svi građani nisu popisani, nisu uzeti drugi podaci koji su jako bitni za makroekonomski razvoj države i druge stvari. To dokazuje neozbiljnost onih koji su provodili popis stanovništva”, istakao je.

Napominje kako je najbitnije da postoji integritet Centralnog biračkog spiska.

“Moguće je da nisu ažurne institucije na lokalnom niovu, poput matičnih ureda umrlih koji ne dostavljaju podatke da su osobe umrle, onda ostaju na civilnom registru građana i automatski ostaju na Centralnom biračkom spisku”, smatra Šehić.

Dodaje da je to stvar neodgovornosti institucija države koje treba da servisaju Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH jer ona vodi civilni registar birača.

“Postoje ljudi koji su se odrekli državljanstva i oni moraju biti izbrisani sa spiska državljana BiH. To je taj civilni registar. Ako nije izbrisan tu, nije izbrisan ni na CBS-u. Svaka promjena tamo je i promjena na CBS-u”, objašnjava.

Šehić je poentirao, na kraju razgovora, da je suština u tome da se sve učini da na predstojećim izborima glasaju isključivo građani koji izlaze na biračko mjesto i da glasaju birači koji su se prijavili da glasaju putem pošte.

“Ne bi smjelo da se ponavlja ono što se ponavljalo iz izbornog ciklusa u izborni ciklus, da neodgovorni članovi biračkih odbora, zloupotrebljavajući svoj položaj, uzimaju sebi za pravo da falsifikuju izbornu volju birača”, istakao je.

Dodaje da se to radi tako što glasaju umjesto nekoga ko nije izašao ili umjesto umrle osobe koja se nalazi na CBS-u.

“To su naši problemi o kojima treba voditi računa. Ovo je za mene normalno u kakvoj državi živimo da imamo nesklad između popisanih i registrovanih”, zaključio je Vehid Šehić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79