Ćudić: Mislim da je ovo šesta ili sedma funkcija koju je Marjanović napustio

U životu svake stranke prijelomni trenutak je ulazak u vlast. To je momenata kada se svi članovi moraju zapitati zašto su ušli u politiku. Mogu biti ponosna da je veliki broj članova u Našoj stranci iz pravog razloga, kazala je u Pressingu N1 televizije federalna zastupnica i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, Sabina Ćudić.

Mandatar za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija jučer je kazao kako ga nije stid što je pravosnažno osuđen? Kakva je moralna odgovornost političara u državi?

Ovdje se ne radi o moralnoj odgovornosti, ovdje se radi o kršenju Krivičnog zakona BiH. Zakon zahtjeva da mandatar odgovori na pitanja i da svaki lažan iskaza znači kršenje zakona. Na pitanje da li je potvrđena optužnica on odgovara ne. To je lažni iskaz i kršenje Krivičnog zakona. Predsjednik Naše stranke Peđe Kojovića mu je onda kazao kako je dao lažni iskaz, a gospodin Tegeltija kaže: “Jesam, ali to su bile specifične okolnosti i ne osjećam moralnu odgovornost”. Ovo je krovna i najvažnija politička funkcija u državi. Ako imate stranke koje tvrde da su državotvorne, poput SDA, i glasaju za mandatara koji je prekršio Krivični zakon BiH i pravomoćno je osuđen… On je opušten jer zna da ima podršku tri vodeće stranke. Imate paradoks da pravnici ovih stranaka sjede u Parlamentu i daju podrušku ovom imenovanju zato jer je to stvar političkog dogovora. Pojam patriotizma je potpuno otet od nacionalističkih stranaka.

Prilikom razgovora Naše stranke i SDA, Kojović je kazao Izetbegoviću da ste dva svijeta različita?

Učestvovala sam u tim pregovorima. Interesantno sa tih pregovora je da smo ponudili ovima “koji su nosioci državotvornosti” da ne sarađuju, a tada je postojala matematika, sa SNSD-om i HDZ-om i oni su to odbili. Vrlo je jasno da postoji civilizacijski jaz između ove dvije stranke.

Šta se dešava u Našoj stranci. Danas je klub napustio Damir Marjanović koji je bio i kandidat za predsjednika?Da li vas je obavijesti o svojoj odluci?

Nije me lično obavijestio. U životu svake stranke prijelomni trenutak je ulazak u izvršnu vlast. To je momenata kada se svi članovi moraju zapitati zašto su ušli u politiku. Mogu biti ponosna da je veliki broj članova u Našoj stranci iz pravog razloga.

Marjanović je na društvenim mrežama napisao da se “u raji može sve oprosti, ali političke papke nikad”?

Najiskrenije se ne bih usudila interpretirati te izjave. Žao mi je što je napustio ovu fukciju. Mislim da je ovo šesta ili sedma funkcija koju je Marjanović napustio u proteklih pet godina.

Hoćete li sačuvati većinu u Kantonu Sarajevo?

Naša stranka je bila pokretač formiranja vlasti u Kantonu i mislim da funkcionišemo fantastično. Svaka politička stranka, ali i pojedinci, poput Marjanovića, morat će preuzeti odgovornost za svoje političke postupke i ako žele rušiti vlast u KS morat će odgovarati svojim biračima.

Hoćete li “preživjeti”?

Mislim da hoćemo.

Bili ste kandidatkinja za gradonačelnicu Sarajeva. Imate li sličnih planova za budućnost?

Imam ambiciju da budem najbolja zastupnica u Predstavničkom domu. Izuzetno volim svoj posao i moj potpuni fokus je na Predstavničkom domu. Ali šta će se dešavati u budućnosti – zaista o tome ne želim razmišljati.

Vaš muž, glumac sa Kosova Alban Ukaj ima silnih problema zbog viznog režima. Kako gledate na inicijativu za “brisanje granica” poput “Malog Schengena”?

Važno je da Bosna i Hercegovina prizna putne dokumente građana Kosova. Ne govorim o političkom priznanju, nego govorim o ljudskom pravu na kretanje. Imamo sina čiji dedo i nena žive u Prištini i on ih je vidi ukupno četiri puta. Oni su od sinovog rođenja u Sarajevu bili jednom. Krajnje je vrijeme da se normalizuju odnosi sa Kosovom i paradoks je da Beograd ima bolje odnose sa Prištinom nego Sarajevo.

Imate li poruku za kraj?

Ništa što se dešavalo u posljednje vrijeme, ali i posljednjih godina, nije poljuljalo moju vjeru u nesagledivi potencijal građana BiH. Mi možemo napraviti potpuni zaokret u šest mjeseci, ne moramo čekati ni izbore. Ne bih voljela da se gubi povjerenje u Bosnu i Hercegovinu, jer jedno je Bosna i Hercegovina, a drugo su njeni političari.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79