Čudna putanja aviona iznad BiH: O čemu je riječ?

Ljubitelji aviona jučer su putem stranice FlightRadar24 zabilježili čudnu putanju kretanja manjeg aviona na području Hercegovine, tačnije na potezu od Mostara do Trebinja.

Avion je u jutarnjim satima poletio iz austrijskog Innsbrucka da bi uobičajenom putanjom kretanja došao do naših područja gdje se nastavio kretati prema jugu, ali na poprilično neobičan način.

I dok su se neki pitali znači li to da avion nije dobio dozvolu za slijetanje u mostarsku zračnu luku, s obzirom da je uskoro nakon toga sletio u dubrovačku, odgovorsu dali u BHANSA-i koji kažu da je riječ o prijavljenom letu i aktivnostima fotografskog snimanja terena:

-Radi se o zrakoplovu kompanije AVT sa sjedištem u Njemačkoj koja se bavi radovima iz zraka kao i pružanjem usluga iz zraka. AVT se obratila po pitanju ovog leta Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH – BHDCA, sa zahtjevom za priznavanje izjave operatora kao potvrde o pružanju usluga iz zraka.

Po dobivenom zahtjevu BHDCA je utvrdila ispunjenost uvjeta za priznavanje izjave u skladu sa Zakonom o zrakoplovstvu BiH i pod zakonskim propisima te izdala rješenje i prateću dokumentaciju (certifikat o priznavanju izjave i specifikacije operacija).

Prije početka izvođenja operacija u zračnom prostoru BiH, operator AVT je podnio plan leta s definiranom putanjom u dodijeljenom dijelu zračnog prostora te je obavljao radove iz zraka – fotografsko slikanje terena, te je let izveden sukladno tom planu, stoji u odgovoru BHANSA-e, prenosi Hercegovina.info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79