Čudni poslovi na pruzi Bradina – Sarajevo: Ko je raskinuo ugovor s Italijanima i dao ga firmi s Pala?

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH izuzimaju dokumentaciju koja se odnosi na remont pruge Bradina – Sarajevo, saznaje „Avaz“.

Čudne okolnosti

Prije nekoliko dana na adresu ove državne kompanije upućen je dopis u kojem se traži da im se dostavi kompletna dokumentacija u vezi s remontom ove južne dionice. Inspektori SIPA-e traže da se objasni kako je i zašto raskinut ugovor s italijanskom firmom GCP, koja je 2015. dobila ovaj posao.

Dopis je, kako saznajemo, upućen i na adresu Željezničke javne korporacije, koja je provodila tendersku proceduru.

Prema informacijama „Avaza“, istražuje se ko je samoinicijativno raskinuo ugovor s Italijanima, a da brzina na dionici nije povećana.

Ugovor je bio težak 25 miliona eura, a finansirala ga je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Zanimljivo je da je nakon naprasno raskinutog ugovora, nakon Italijana posao dodijeljen jednoj firmi s Pala, po, kako za „Avaz“ kaže jedan sagovornik, „čudnim okolnostima“.

Krivično djelo

– Tužioce sada zanima ko je donio odluku o raskidanju ugovora, uz čiju saglasnost i ima li tu elemenata krivičnog djela. Sumnja se na koruptivne aktivnosti – dodaje naš izvor.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79