Ćufurović tvrdi da je u Siriji ranjavan dok je prodavao krompir

Vještak Tužilaštva je na suđenju Ibri Ćufuroviću zbog ratovanja u Siriji rekao da je optuženi sposoban da učestvuje u postupku, ali i da izbjegava direktan razgovor o događajima u toj državi.

Omer Ćemalović, vještak neuropsihijatar, kazao je da je nalaz i mišljenje sačinio po naredbi Državnog tužilaštva, na osnovu medicinskog kartona optuženog i razgovara s njim u pritvoru, kojom prilikom je optuženi izbjegavao odgovarati na pitanja o događajima u Siriji, piše Detektor.

“U toku razgovora s njim, bio je dosta oprezan na tu temu. Rekao je da je bio ranjavan. Imao je dva ranjavanja tokom boravka u Siriji. Više je pričao o porodici i želio je da zna šta je s njima, i da do informacija o njima ne može da dopre”, kazao je Ćemalović.

Prema njegovim riječima, optuženi nije tokom razgovora ispoljavao simptome duševnog poremećaja ili nekog sličnog oboljenja, nije ovisan o psihoaktivnim supstancama i sposoban je pratiti postupak, kao i da je, u vrijeme činjenja krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret, bio sposoban da shvati značaj svojih postupaka.

“Vjernik je i smatra da ništa pogrešno nije uradio”, istakao je Ćemalović.

Optuženi Ćufurović je negirao da je vještaku rekao da je bio ranjavan u borbi, a Ćemalović je naveo da to i ne piše u nalazu.

“Rekao sam da sam u Siriji dva puta ranjavan na pijaci, dok sam prodavao krompir. Nisam rekao da sam ranjavan u nekoj borbi”, izjavio je optuženi.

Optužnica tereti Ćufurovića da je pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Munib Dedović, vještak Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), kazao je da je po nalogu Tužilaštva utvrdio identitet optuženog na način da je na sarajevskom aerodromu od njega uzeo nesporne otiske, koje je uporedio sa otiscima pohranjenim u Agenciji za identifikacione dokumente.

“Utvrđena je potpuna istovjetnost uzetih i pohranjenih otisaka te da se radi o Ibri Ćufuroviću”, pojasnio je vještak.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je rekao da je ovaj vještak bio angažovan jer je Ćufurović na sarajevski aerodrom došao bez ikakve dokumentacije i da na drugi način nije bilo moguće utvrditi identitet.

Ćufurović je kazao da se po dolasku na aerodrom predstavio i da nikakve lažne podatke o sebi nije dao.

Nastavak suđenja je 27. novembra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79