Čuvanjem u dimnjaku i pranjem uništavamo novac

Tragom vijesti kako je australijska centralna banka preuzela odgovornost za štamparsku grešku na 46 miliona novčanica, od Centralne banke BiH zatražili smo informaciju da li je i koliko konvertibilnih maraka odštampano sa greškom, kao i koliko je u proteklom periodu novčanica sa određenim oštećenjima zamijenjeno.

Malo grešaka

Kako su nam kazali iz CBBiH, autentični primjerci novčanica i kovanog novca KM koji su izrađeni sa određenom tehničkom greškom od ovlaštene organizacije za izradu novčanica i kovanog novca KM definišu se kao makulature novčanica i kovanog novca KM.

– Kod makulaturnih novčanica KM nedostaci se ogledaju u nepotpunoj ili lošoj štampi, razlivenosti boja, izostanku oznake serije ili broja ili nekom drugom odstupanju, dok se kod primjeraka makulatornog kovanog novca KM nedostaci ogledaju u slabom ili potpuno ispuštenom otisku oznake apoena ili nekog drugog detalja, odstupanju od propisane veličine ili debljine kovanog novca i slično. U periodu od puštanja u opticaj KM do danas, zabilježen je veoma mali broj makulaturnih primjeraka novčanica i kovanog novca u opticaju, kazali su nam u CBBiH.

S druge strane, češći su slučajevi oštećenog novca i svima nam se desilo da smo bar nekad imali novčanicu kojoj nešto nedostaje. Iz CBBiH kažu kako su komercijalne banke dužne zamijeniti oštećene novčanice KM, pod uslovom da podnosilac zahtjeva predoči više od 60 posto novčanice KM, koja je u jednom dijelu i sadrži barem jedan serijski broj ili je iz dva ili više dijelova i sadrži oba serijska broja, piše Oslobođenje.

– CBBiH putem izdvojenih trezora preuzima od komercijalnih banaka oštećene novčanice KM i obavlja njihovu zamjenu, a kada je u pitanju zamjena novčanica sa većim oštećenjima, CBBiH za svaki pojedinačni slučaj na osnovu podnesenog zahtjeva s priloženom dokumentacijom utvrđuje autentičnost i procjenjuje oštećenje, odnosno utvrđuje postojanje osnova za zamjenu oštećenih novčanica KM. Po ovom osnovu u 2018. u CBBiH zamijenjeno je 279 oštećenih novčanica i 177 komada oštećenog kovanog novca ukupne vrijednosti 21.030 KM, dok je u prvih pet mjeseci 2019. godine zamijenjeno 35 novčanica ukupne vrijednosti 1.820 KM, pojasnili su iz CBBiH.

Prema njihovim tvrdnjama, iz dosadašnjeg rada sa oštećenim novčanicama, može se reći da se uglavnom radi o nepažnji građana.

Cijepanje

– Oštećenja najčešće nastaju cijepanjem novčanice na dva ili više dijelova, pranjem novčanice u odjevnim predmetima, pisanjem po bijelom dijelu novčanice, a veća oštećenja novčanica nastaju zbog čuvanja novčanica na neodgovarajućim mjestima npr. u zatvorenim teglama zakopanim u zemlju, starim šporetima, dimnjacima i slično, naglasili su iz CBBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments