“Čuvari rijeka” se napokon sastaju s Novalićem: Rijeke nisu resurs za privatne biznise

Sastanak između predstavnika “Čuvara rijeka” u FBiH i premijera Fadila Novalića, te nadležnih ministara zakazan je za utorak 13. oktobar. Cilj sastanka je iznošenje zakonskih prijedloga okolišne zajednice za hitno zaustavljanje uništavanje rijeka i života gradnjom malih hidroelektrana.

Radi se o konkretnim zakonskim i podzakonskim rješenjima koja se mogu sprovesti u veoma kratkom roku, pod uslovom da postoji istinska politička volja nadležnih i iskreno opredjeljenje za spas rijeka i živog svijeta u FBiH.

“Čuvari rijeka u BiH pozdravljaju zaokret u službenom opredjeljenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u pogledu malih hidroelektrana (MHE). Sam premijer Fadil Novalić odlučno je negirao bilo kakvu korist od ovih pogona, osim za njihove vlasnike, te jasno potvrdio dugogodišnji stav Čuvara rijeka da je BiH i bez MHE energetski neovisna, a da MHE nisu obnovljiva energija jer ne čuvaju okoliš – naprotiv, itekako ga uništavaju“, piše u saopćenju Čuvara rijeka.

Ovom prilikom će potaknuti Vladu Federacije BiH da iskoristi ovlaštenja kojim raspolaže i u kratkom roku zaustavi uništavanje rijeka i okoliša, te realizira odluke Parlamenta FBiH o zabrani izdgradnje malih hidroelektrana usvojene prije tri mjeseca.

“Priroda BiH je u opasnosti, čime je i opstanak cijelog bh. društva doveden u pitanje. Ljudi na ovim prostorima sada direktno zavise od hitne i dosljedno provođene zaštite okoliša, prvenstveno kroz proglašenje većeg broja zaštićenih područja i strogu zaštitu postojećih, te rigorozan inspekcijski nadzor i proaktivno djelovanje svih nadležnih.

Rijeke BiH nisu resurs za privatne biznise nego za živi svijet, uključujući i ljudske zajednice. Svaki dan nedjelovanja, ovaj sastav Vlade Federacije BiH – posebno premijera Novalića (SDA), ministricu okoliša i turizma Editu Đapo (SBB) i ministra energetike Nermina Džindića (SBB), ali i ministra pravde Mate Jozića (HDZ), ministra prostornog uređenja Josipa Martića (HDZ) i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudina Dedića (SDA) – vodi ravno u istoriju kao glavne krivce za ubijanje rijeka BiH.

“Pozivamo Vladu na čelu s premijerom Novalićem da pod hitno preuzme istorijsku odgovornost i zaustavi daljnje uništavanje rijeka u svim kantonima i županijama gdje se gradnja MHE i dalje odvija punom parom. To je moguće samo pod uslovom da se Premijer i ministri prestanu reklamirati kao ljubitelji prirode i počnu da rade svoje posao, u opštem interesu, za što su na koncu i plaćeni”, poručuju Čuvari rijeka.

Saopštenje potpisuju Ekološka udruženja i članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH: Eko forum Zenica, Udruženje “Aarhus centar u BiH”, Eko Gotuša, Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena, UG Planina Teslić, Udruženje “Za Doljanku”, Centar za životnu sredinu, UG Eko Element Bugojno, Eko Bistro Kruščica, UG “Neretvica – Pusti me da tečem, UG “Bjelava”, EU Majski Cvijet Buna, “Centar Bolkay”, Eko akcija i Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79